Vi vill öka effektiviteten och produktionen på den mark vi har!

Vårt mål som vi jobbar för, är att öka effektiviteten och produktionen på den marken vi har, dels för att inte ta mer mark i anspråk, men också för att det är svårt att få tag i arrenden.

Vad man kan göra för att maximera det yttligare utöver växtodlingen och kossor på bete sommartid? För två år sedan började vi med utedrift ”utegångsdjur utan ligghall” för våra kossor och nu ingår de i vår växtodlingsplan.🤝

Asta och Maj

I år är det vårt tredje år med utedrift. Vi är med i ett kontrollprogram för detta, då våra kossor har blandskog som vindskydd. Dom roterar på våra åkrar vintertid och är med i växtföljdens planering.

All utfodring sker på åkern, som då ligger i stubb fram till våren. 

I år kommer kossorna gå på en 8 hektar stor åker där vi tröskat korn, med insådd av fånggröda. De har ett ca 3 hektar stort vindskydd.

Min favoritkossa Camille.

Fördelar att vara med i kontrollprogrammet:

– Vi kunde öka djur utan att behöva bygga en ladugård.

-Vintertid roterar de runt på våra åkrar, vilket gör att marken vi har utnyttjas även då och kossorna gödslar samtidigt den (men vi måste tilläggsgödsla ändå.)

-De betar fånggröda från 10 oktober som vi sår in mellan två huvudgrödor, vilket gör att betessäsongen förlängs.

-Vi behöver inte använda oss av maskiner i det dagliga arbetet med kossorna vintertid.

-Ingen halmåtgång.

Okej, den här använder vi oss av vintertid när vi fraktar av balplast från åkern och för att spara lite promenadtid. Samt dra stängsel med.

Nackdelar att vara med i kontrollprogrammet:

– Det kostar. 

Säsongsavgift för oss som har 1-2 djurgrupper kostar 13600 kr exkl. moms per år. I denna avgift ingår handläggning och ett kontrollbesök av veterinär om året. Besöket tar ca 30 minuter.

När man går med i programmet kostar även ett anslutningsbesök 5400 kr exkl. moms. Detta är en fråga vi ställer oss i. Varför ska det kosta att ha sina djur ute men inte inne? Kontrollprogrammet har funnits i över 10 år.

Lovis och Astrid i soluppgången.

Sen har vi en till spännande sak kring detta koncept. Rörsvingel och kossor.

Det kommer jag berätta om i inlägget imorgon!