Kossemat och utsädesodling, går det hand i hand?
Förra året sådde vi in rörsvingel som är ett flerårigt gräs. Den ska precis som spannmål tröskas, för att sen säljas som utsäde i olika vallfröodlingar. Det är första gången vi har en utsädesodling. En av fördelarna att få in rörsvingel är att det är bra för växtföljden. Den tröskas även tidigare än det andra vi odlar och det gör att sprider ut vårt arbete under längre tid. Men vad har detta med kossorna att göra?
Camomille.
I år tröskade vi vår rörsvingel för första gången och halmen som blev efter rörsvingeln pressade vi balar av.
Här kör vi hem balar som pressades direkt efter att vi tröskat rörsvingeln.
Men väderna är för dåliga för att det ska räcka som enda foder till våra dikor. Då sprutade vi in ammoniak i det. Nu väntar vi på analys på det fodret. Spännande!
Här är analysen på halmen när den inte är ammoniakbehandlad.
Rörsvingeln har vi i två år, så nu på hösten skulle rörsvingeln putsas. Men istället för att göra det så gödslade vi den efter vi tröskat och tog då på hösten en andraskörd på den.
Här är analysen på andra skörden.
Rörsvingel återväxt.
Så att ha denna odling blir två flugor i en smäll kan man säga. Sälja utsäde och även foder åt våra djur.
Fideli och Fiona
Tankarna kring detta:
Tanken kring detta är att vi får ett billigt djurfoder, eftersom det också är en utsädesodling. Framåt årsskiftet vet vi var priset landar på för utsädet. Snart får vi reda på analysen av den ammoniakbehandlade halmen. Lite lösa trådar än, innan vi ser helheten på detta. Men tror att vår tanke är god kring detta koncept.
Tyvärr var jag dålig på att fota under allt kring rörsvingeln. Men jag filmade desto mer. Dom filmerna finns på min instagramsida. Bläddra dig ner i flödet så kommer du hitta lite filmer från när vi tröskade rörsvingel. Det finns även en film där balarna ammoniakbehandlas.
https://www.instagram.com/gudhemsgamlaprastgard/profilecard/?igsh=MXZvYThtaWxtdWZ3Yg==