Kommer vi ro denna storsatsning i hamn?
Som jag berättade så behöver vi fler ben att stå på, för en säkrare inkomst i vårt företag. Även att vår inkomst sprids ut mer jämt under hela året vill vi jobba för. Vi gör också denna satsning för att vi ska ha två heltidslöner på gården. För som det är nu är det inte två heltidslöner och det är ju här vi vill jobba båda två, tillsammans. Så det vi grejat med de senaste månaderna, om allt går enligt plan är….
Flora
Det är att bygga om vår befintliga djurladugård, samt bygga en helt ny ladugård för totalt 200 ungdjur!!
Här är vår befintliga ladugård. Tanken är att vända på den och ha foderbord på baksidan istället. Ja, inte vända på hela ladugården såklart, men öppna upp baksidan och stänga ingen framsidan.😉
Just nu är den nya ladugården inne på ritning så vi kan skicka in förprövning. Sen hänger detta också på att vi får investeringsstöd för att bygget ska vara fullt möjligt. Vi hoppas att senast 2026 har vi igång en full produktion med 200 ungdjur.
Vi har suttit och skissat många timmar hemma vid köksbordet. Här är vi på möte i Skara för att framföra våran idé och lämnade denna skiss till hon som ska hjälpa oss att rita den nya ladugården.
Men detta ladugårsbygge drar dock med sig att vi inte har tillräckligt med förvaring till våra maskiner, då vi använt ladugården till detta. Så vi ska även bygga om inne i den gamla stenladugården till en maskinhall. Där finns ett utrymme som inte används. Men vi måste få in en port så vi kommer in med maskiner där. Nu går det inte.
Fia
Men fler anledningar till denna satsning med 200 ungdjur är att det är ett sätt att förädla våra produkter genom att använda det vi odlar i ett steg till innan vi säljer till livsmedel.
Att använda det vi odlar till mer djurproduktion höjer omsättningen i vårt företag. Men det som vi räknar på är hur vi ska investera och planera denna omläggning för att få ett bra resultat.
Vi jämför växtodlingen och ungdjur. Vad händer om vi odlar 40 hektar mindre spannmål och det istället blir vall till djuren? Täcker djuren och plus lite till den inkomsten spannmålsodlingen skulle gett?
Vi får mer gödsel från djuren, vad blir det för förändring av användning av konstgödsel? Vi försöker att räkna på kronan och varenda detalj.
Vi tar offerter, vi pratar runt med folk som grannar, andra uppfödare, inköpare och vi har vart på studiebesök i andra ladugårdar. Det har gett oss väldigt mycket, att göra detta. Man kan alltid få lite goda råd från andra!
Här var vi på studiebesök i en nybyggd ladugård med halmloft. Det snöade vi in oss på ett tag, men insåg rätt snabbt att det inte är rimligt att strö för hand till 200 djur. Men vi gillar absolut konceptet och det är ju himla smidigt vid lite färre djur.
Det är så mycket att tänka på. Hur vi vill göra? Hur vill vi fodra och strö? Skrapgång, vatten, grindar, sjukbox, behandlingställe, ljusinsläpp, storlek på boxar osv…
Här är baksidan på våran befintliga ladugård. Här är tanken att det blir foderbord. Denna ladugård är byggd 2001.
Mittemot den gamla ladugården är tanken att den nya ladugården ska stå.
Tanken är att det blir ett foderbord som skiljer ladugårdarna åt.
Framsidan på gamla ladugården. Hade vi inte haft dessa planer nu hade jag absolut tvättat av åtminstone portarna och baksidan nu. Men nu får det vara som det är. Förra året blåste dessutom dom sönder lite som du ser. Lite hål i dom.
Vi hoppas att vi kan hitta några till gårdar runtom Falköping för att göra studiebesök på. För vi behöver all inspiration vi kan få. Små smarta lösningar vi kan ta efter eller åt andra hållet, så vill vi inte göra.
Så med detta sagt, hänger du med på resan? Vi lär ha och göra framåt! Så här på bloggen kommer du inte bli uttråkad.😉