Fest på fyrhjulingen!

Idag ska du få hänga med ut på utedriften tillsammans med våra dikor. Jag och John öppnade nya balar till dom igår. Vi öppnar sex balar åt gången och detta räcker i fem dagar. Så de dagar vi inte öppnar balar som tar max 45 minuter, så är det bara tillsyn. Så det är väldigt lättskött att ha djur på utedrift!

 

Smidigt att koppla på kärran på fyrhjulingen och lägga all balplast där i.

Tråden som skiljer kossorna mellan icke öppnade och öppnade balar ska bort.

Nu ska alla sex foderringar rullas till nästa bal som inte är öppnade.

Men när jag rullade första ringen började kossorna samlas runt fyrhjulingen och vara på den. Konstigt tänkte jag. Men insåg då att det var fest!

Det var ju äppelfest!

När jag körde förbi ett äppelträd på morgonen så la jag ju lite äpplen där, som jag tänkte ge dom lite då och då framåt.

Men dom ville äta upp allt direkt såklart!

Det är ungefär som när jag köper en stor marabou. Varför spara liksom till morgondagen?

Mumsigt! Nu var det slut och vi ska återgå till att fortsätta öppna balar.

I vinter äter kossorna de ammoniak behandlade balarna. Men vad är anledningen till varför vi sprutade in ammoniak i balarna med rörsvingelns halm?

Det handlar dels för oss att det blir ekonomiskt. Vi tröskade rörsvingeln som går till utsädesodling. Sen halmen som blev kvar efter rörsvingeln plastade vi in. Så det blir två flugor i en smäll kan man säga. Det gör att vi inte är beroende av att ha vallar till våra dikor. Vi fick totalt 651 balar på 20 hektar rörsvingel direkt efter tröskning och sen återväxten.

 

 

Genom att spruta in ammoniak i balarna så ökar det konsumtionen med ca 30%. Ammoniaken ökar även både energi och protein i halmen.

Sen tror jag absolut att om kossorna skulle få välja så hade dom nog valt en bal från en vall mot en ammoniak behandlade bal. Vi gjorde ett test och ställde ut en bal från andra skörden av rörsvingeln och en ammoniak behandlad halmbal. Dom åt upp andra skörden först, men det tog inte lång tid innan halmbalen var slut heller. I vinter får dom bara behandlade balar och dom är så nöjda så.

Vi ställer ju ut balar på åkern för hela vintern och vi har faktiskt inga problem med att fåglar pickar på dom. Vi har bara haft problem med fåglar precis när balarna blivit plastade, men som sagt inget problem vintertid.

Doris spanar in kameran. John fick fota lite under öppningen av balar. För jag själv tycker det är roligare att titta på bilder om man ser en människa också som utför själva momentet.

Så, då var det färdigt med första balen.

Jag samlar ihop nät och plast på kärran.

Hej och hå, då var det färdigt!

Nä, nu får John också jobba lite grann!

Då var allt klart och kossorna har mat i fem dagar framåt. Så nu blir det bara daglig tillsyn fram tills på måndag. Det är som sagt så himla lättskött. Vad blir det? Typ 2 h skötsel i veckan på 28 djur på utedrift. Det innebär att det finns mycket tid till att bara vara hos kossorna. Mysa, klappa och klia. Jag lägger faktiskt en del tid på det. Men det är för att jag själv gillar att umgås med djuren på det sättet. Dom ger mig både energi och lugn. Våra fina kossor.🤍