Hur länge är man ny som skogsägare?

Att vara skogsägare är ofantligt kul, men även jättesvårt speciellt då inget är svart eller vitt eller stockarna fyrkantiga eller någon har kommit på att olika längd är helt ok att leverera…

Att vara en matematisk tekniker som älskar Excel underlättar inte när man är ny skogsägare och van att förstå och ha en matematisk formel för allt som ska beskrivas eller göras.
-Hur länge kan man klassa sig som ny?

Vi genomförde vårt generationsskifte 2017 och åren som gått sedan dess har varit helt olika med tanke på skadeinsekter, sol, regn och blåst.
-Hur ska man då kunna göra en långsiktig plan?

En del kanske känner igen mig från Skogsstyrelsens tidning, Skogsekos decembernummer. Där fick jag möjlighet att vara med och bla dela med mig av mina tankar inför en avverkning.
-Hur gick det till när vi skogsägare hamnade mitt i debatten?

Hur eller hur så är ni välkomna till Mörtelek, en väldigt vacker by (ja jag är lite partisk) mitt i Småland. Vi tillhör Kronobergs län men har ca 1 mil till både Kalmar- och Jönköpings länsgräns utmed riksväg 23. Närmsta samhälle är Åseda, som bla är känt för en liten och underbart god gräddost som min farfar Birger tillsammans med mejeristen Birgersson skapade på 50-talet – Åseda gräddost.

Mörteleks  frälsegård har varit i familjens ägo sedan 1912 och här bedrivs idag ett aktivt skogsbruk och inägomarken hålls öppen med hjälp av gårdens hästar tillsammans med ett gäng sommargäster, bestående av Tovers sociala Herefordkor och Cederlövs nyfikna pälsfår.


I ladugården finns förutom stall numera en träindustri med bla ett sågverk.

Att jag är ny som bloggare är jag 100% säker på men nu är det första inlägget klart, bilderna har jag lyckats klistra in någorlunda och jag ser framemot att få byta erfarenheter med er genom många roliga diskussioner och utvecklas tillsammans som aktiva och stolta skogsägare.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland