Klimatanpassat skogsbruk -en kväll om skogsträdsförädling

Jag önskar att jag hade svar på vad som är rätt väg att gå i valet av skogsplantor, eller i alla fall en kristallkula…

Vissa dagar känner jag mig nyare än andra… vad ska man satsa på? Vad är rätt? Vågar man satsa på gran? Kommer tallen att ätas upp av vilt? Är det ekonomiskt med björk?

 • Vilt
 • Frost
 • Sol/värme/avsaknad av regn
 • Blåst
 • Intresseorganisationer
 • Markegenskaper
 • En hållbar ekonomi

Listan går att göra lång och alltid är det något….  Att välja plantor är som att spela på chokladhjulet eller köpa en lott på Ica. Något som är 100% säkert är att ”hur jag än vänder mig har jag rumpan bak”, men var är vi och min skog om 60 år när den kanske får avverkas…. Kommer mina barn att få en inkomst från det jag idag tar beslut att plantera?

Igår kväll var vi ett gäng, på digital utbildning -Klimatanpassat skogsbruk.                     Linneuniversitetet har tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Jan Erlands stiftelse ett gemensamt projekt. Syftet är att få en praktisk tillämpning inom det privata skogsbruket baserat på kunskap om klimatets påverkan på skogsproduktionen, biologisk mångfald och andra värden. Skogens klimatnytta och hur man sköter skogen för att minska riskerna för olika skador på skogen.

I projektet erbjuds föreläsningar under ämnet klimatanpassning och skog.

Länk för vetgiriga och nyfikna skogsägare -Klimatanpassat skogsbruk

>Häng på – Anmäl er – Lyssna/titta i efterhand<

Här visar Claes-Göran Alriksson och Harald Säll, LNU var högsta strandlinjen var under istiden -vilket har påverkat markens uppbyggnad och egenskaper och även valet idag av plantor. (På första bilden är det Martin Ahlström, SLU från samma kurstillfälle på Asa försökspark)

 • Igår gick vi bla igenom:
 • -Varför förädling
 • -Historian om när det började 1936
 • -Målsättningar
 • -Jämförelse på tillväxt

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland

 • Här kommer ett urval av slides, men alla finns om ni trycker på länken ovan.