Vindfälle vs Mat 2022/23

Vindfällena är inte klara och jag behöver fylla på med energi, vilket jag får från mitt trädgårdsland (i dubbel bemärkelse).

För mig är det en stor rikedom att kunna vara nästan självförsörjande på många grönsaker. Att kunna göra egen saft och sylt och veta vad som finns i. Att kunna äta blåbär varje morgon på gröten. Att ha min egentillverkade ”frysdisk” och matkällare full av nyttigheter, för en lång och god vinter.

För att kunna fylla de där frysboxarna och matkällaren krävs det att börja nu. Givetvis när det är som mest med allt annat. Men nu är det mesta sått för 2022, förutom pumpor och squash samt det som sås på friland. Bilderna ute är från de senaste årens odlingar.
Trädgårdslandet är 8x15meter, vilket är på gränsen till litet.

Nu är bla 24 blomkål och 24 broccoli planterade. Blomkålen uppskattas som ris eller stuvade till småländska isterband.

2020 satte vi 30 sparrisplantor och jag hoppas att de kommer att ge en massa goda sparrisar nu när det är första året som de kommer att skördas.

Potatisen är också framtagen och lagd med mellanrum, för att väckas till liv innan den ska planteras. Utplantering brukar vara i slutet på maj och beror på hur väderprognosen är. Vi har växtzon 5-6 och ån är förrädisk, så det är bäst att ha is i magen. Det värsta var det året potatisen frös bort på midsommarafton. De där järnnätterna

Det är bäst att hålla koll på antal för att veta att det kommer att räcka och i år blir det:

  • – 52 Asterix
  • – 8 Maria
  • – 40 Zoe
  • – 125 Amadine (absolut bästa matpotatisen som passar till koka, mos och ugn)
  • – 82 Magda (en väldigt god tidig sort)
  • – 15 King Edvard

-Ser jag ut som en vegetarian eller? Det var Axels kommentar efter att ha ätit squash i alla dess former förra sommaren… Erkänner att det blev en hel del, då jag hade gjort ett nytt pumpa land på 24m2. Men det var häftigt att få fram 9 stora, egenodlade pumpor till halloween och en massa squash och butternutpumpor förstås…

Men det viktigaste i mitt trädgårdsland är nog alla mina små gula solar som inte bara är underbara att se på utan även fungerar som den första maten för småfåglarna på hösten. Det gäller att vara snabb för att hinna rädda några blommor för att ha frö till nästa år.

Om ni tycker jag har fina inhägnader till mina sparrisar och rabarber, är de tillverkade av FFS Mekaniska i Åseda. Det är även de som gör den absolut bästa blå Timmersaxen.

Det återstår att se om 2022 var året då det var viktigare än någonsin att odla själv…

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland