Länsstyrelsen -Uppföljning av din jordbruksmark 2024

2018 är fortfarande ett år som det pratas om med skräck.

Blir sommaren i år som 2018 eller 2023 eller 2024. Mängden djur måste anpassas och planeras för en sommar som vi inte vet något om. Vädret blir som det blir. Det betyder att blir det ett år med mycket bete finns det inte djur som räcker.

I våras när jag skulle skicka in min SAM ansökan till Jordbruksverket, fick jag frågan om jag skördat 2023. Då hade jag foto och kunde skicka in som visade att vi i slutet på september hade tagit förstaskörd. Nu kom redan uppföljningen för i år och då kan jag inte skicka in foto från i somras när allt var betat och fint utan nu är det ”nu” som gäller. Ett år som detta, då hinner det växa en hel del på ett par månader.

2018; Galet torr sommar och det fanns inget bete och så hade vi redan snö i oktober.
2019; Lite mer normal sommar om jag mins rätt
2020; Extremt varm sommar
2021; Målade huset och det var en regnskurs sommar.
2022; Skogsbrandsåret. Torrt och vi tog förstaskörden i juli
2023; Inget växte och sen kom regnet och det började växa. Vi tog första skörd i september på vissa åkrar.
2024; Allt har växt så det knakar och det växer fortfarande. Vi har varit tvungna att ta en andraskörd vilket vi sällan gör, för det går inte att beta ner allt.

Så dagens uppdrag var att gå igenom ett skifte och fotografera från olika vinklar. Finns inget sly, vilket visar på att det betas, men efter denna växande höst finns nu torrt gräs. Nu är bilderna inlämnade och det är bara att vänta och se. Beslutet får avgöra om ”Smeträan” ska få växa igen eller inte. De andra skiften som hänger ihop med detta, var inte med i anmälan.
På det här betet har 40 tackor gått och betat i 1,5 månad.

Foton tagna idag på blommande malva och syren påväg att sätta blad. Det växer fortfarande i år.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland