Grillost tillverkning

Visst är det en speciell känsla när man själv har gjort det man äter. Att man vet hur man gör och vet vad det innehåller.

Igår var jag på kurs hos Lisa på Lisas bakgård och fick tillsammans med fyra nya vänner lära mig att göra egen grillost.

Mjölk direkt från bonden, ekologisk citronsaft för att få ner pH och så ostlöpe (från kons fjärde mage; löpmagen) för att koagulera.

Vi hade en helt underbar förmiddag i skrattets tecken och allt annat än tyst… Det var både ostprat och annat prat. En riktig energipåfyllning och även kunskapspåfyllning. Nästa gång får det bli fetaost.

Lisa är inte bara känd för sitt ostintresse. Hon är guldmedaljör i mathantverks SM för sitt Vallmoknäckebröd och silvermedaljör för sitt Rågknäcke.

Nu är det ett par fulla veckor framåt, men sen ska här göras ost som räcker hela sommaren.

Hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland