Whiskyprovning i saloon Blackbottom
Länge sedan sist, men ikväll var det dags igen att damma av whiskeykunskaperna. Många små glas skulle fyllas med stora smaker.

Lokalen var något utöver det vanliga och helt i min smak! Och ett härligt tjej och grabbgäng som med stort engagemang tog sig ann uppgiften.

En provning handlar inte om att dricka fort, utan om att smaka långsamt, lukta noggrant och försöka att känna igen toner av vanilj, honung och vilken godissort det nu är. Vad händer när whiskeyn värms upp?
Titta, snurra och beundra färgen. Sedan är det doften som ska analyseras. Gärna med ett eftertänksamt hummande. Pannan i djupa veck.
Smaka försiktigt, låt whiskyn rulla runt i munnen och det svåraste är att komma på vad man känner smaken av. Det är som att äta med förbundna ögon.

Mellan proverna fanns tid att jämföra och diskutera och säga saker som:
“Den här var snäll men ändå bestämd.”
“Oj, där kom röken!”
” Ja det är nötter!”
Det finns inga rätt eller fel – gillar du den, så är den bra. Ogillar du den, så är det också en upplevelse och någon annan vid bordet gillade den säkert.
Kort sagt: en whiskyprovning är lika delar en smakresa, socialt umgänge och en ursäkt att sitta länge och prata om små glas.
Provningen innehöll en svensk, en indier, en Filippinare, en Maldiv och två skottar. Vi hade med två romsorter för att vilseleda lite, men det var inga problem för dem att identifiera.
Smakerna bestod bl.a. av äpple, dadlar, salt, lakrits, marsipan, vanilj och honung.
Röken kom från ljung och vitmossa och visade att rök är inte bara rök.
Glasen diskade och undanplockade. Hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa gång. Tack för en kul kväll i en häftig lokal.
Hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland
