Lite mer skogskunskap

Markberedning, plantering, inventering, röjning, gallring. Och så omprov på knopparna…
Men vi passade även på att titta in skolans traktorer på frukosten.

Mycket att tänka på; Markens beskaffenhet, mängden vatten, storm, snö, insekter, större djur. Svårt att påverka, men det gäller att räkna och planera.

Ny skogsbilväg skapar förutsättningar för tussilago och tidig mat till insekter, precis som sälgens blommor.

Varför föryngring? Kanske fel träd på marken. Granbarkborre, röta. Behov av mat på bordet.

Varför markberedning? För att ge plantor och växter möjlighet att etablera sig utan framförallt gräs. Precis som i grönsakslandet där det gäller att röra om i jorden. För att naturligt minska risken för snytbaggeangrepp. De gillar, för det mesta, inte blottad jord.

Plantering eller frösådd? Bra fråga men som svar på det mesta; -Vad är markens beskaffenhet? Hur många plantor klarar marken att bära?

Inventering? Ja det gäller att räkna plant och se hur många som överlevt; torka, gräs, ormbräken, tjäder, rådjur, snytbagge… Men även att se om det kommer inslag av löv och frösådda plantor. Så mycket enklare att inventera små, icke barrbeklädda plantor när de har fått löv.

Varför röjning och när? För att ge motion och en positiv boost för att det syns att man har gjort något. Men även för att ge luft och förutsättningar för de kvarvarande träden att växa. Det är som när man gallrar morötter i grönsakslandet; Står de för tätt blir de bara små och rangliga.
Det gäller att leta huvudstammar, men samtidigt tänka biologiskmångfald och mat till älgarna. Vara ute i god tid och försöka leva som man lär… Jag har hjälp av ”PRO” (som egentligen är medlemmar i SPF) som har svart bälte i röjning och man ska ju göra det man är bra på!

Vilket träd har lila knoppar?

Och så avslutade vi med omprov och den här gången rörde jag inte till det!

Lila knoppar har alen och eken har knoppar i kluster.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland