Spånar på olika lösningar

Sedan en tid har vi haft möjlighet att köpa spån på lösvikt och vi har främst använt det som strö till korna. Nu ska vi testa på fler liggytor och lära oss mer om hur mycket som behövs.

Behovet av nytt strömaterial till kornas bäddar minskar mycket under sommaren när de går ute mest hela tiden. Vi brukar till och med stänga grinden in till bädden när det är bra väder, korna ligger ändå så gärna i rasthagen eller i skogen. Halva gänget är ju dessutom på bete på andra sidan vägen så de belastar inte ströbädden alls.

Kalvarna kan gå in genom en öppning i grinden men de varken trampar eller skitar ner särskilt mycket så man behöver knappt ströa mer än någon gång ibland.

Även om behovet avtar fortsätter vi hämta spån för vi vill gärna vara regelbundna kunder hos träfirman. Att ha en jämn hämtning är bättre än att bara försöka köpa sporadiskt vissa tider på året. Nu innan tröskningen kan vi lagra i tippfickan vid maskinhallen också så det funkar smidigt.

Tack vare tillgången på spån har vi kunnat experimentera lite mer med bäddarna och nästa grej som ska förenkla arbetet är en ströskopa. Med en sådan blir det lättare att spåna boxarna i hangarn till excepel, något som vi ser fram emot att testa.

Än så länge bär vi med vanlig traktorskopa och sprider ut lite för hand om det behövs. Som hos de avvanda kalvarna.

Såhär ser det ut nu, en hel vecka efter att jag la in en skopa spån hos dem. Vädret har varit torrt och mängden djur lagom, och med bra spån håller det sig visst länge. Spån är ju dessutom så ljust och fint. Nästa gång ska jag fota när det är alldeles nyinlagt, då ser det ännu mysigare ut.

På tal om strö har vi gräs kvar att slå som ska bli just strömedel. Tanken var att hugga ner det rätt snart men nu öser regnet ner så det får vänta. Under tiden jobbar vi på med allt möjligt och Danne har både kört hem balar och ordnat med brunnen vid ensilagelimpans avrinning. I morgon ska jag ta tag i kontoret som Gud glömde samt skrapa och göra fint hos de halvväxta tjurarna.