Testar Multiva Topline Super XL900

Återigen har vi haft äran att demoköra ett nytt och superfräscht redskap. En Multiva Topline Super XL900 kom på besök och den förgyllde dagarna kan jag lova!
Vårbruket blev roligare än vanligt för både Danne och Håkan i år. De turades om att testa en Topline Super XL harv från Nordfarm som gjorde riktigt fint på fälten.
Själv anslöt jag som fotograf samt att jag försökte få några vettiga ord ur karlarna, mer än att harven var väldigt fin och bra.
– Den bästa harv jag provat”, sa Danne och tittade längtansfullt ut i fjärran.
– Självklart, sa jag. Den är ju finsktillverkad, klart den är perfekt.
– Men HUR, undrade jag vidare. Berätta mer? VAD är det som är så bra? Och hur skiljer den sig från andra märken och modeller? (Ni hör ju, vilken skjutjärnsjournalist jag är.)
Svaren jag till slut fick var att harven är gediget byggd, har jämn och bra genomsläppning samt att den är det optimala jordbearbetningsredskapet för lätta jordar med mycket mo/mjäla. Det är en så kallad kultivatorharv men hos oss funkade den jättebra till såbäddsfinishen också.
Det här är en harv med 10 cm pinndelning och till skillnad från en tätpinnad luckrar den inte upp jorden lika mycket. En stor fördel om man har lätta jordar och inte vill riva upp dem för hårt och förlora fukt.
Eftersom vi lägger ströbäddsgödsel på ytan är bra genomsläppning extra viktigt, annars förlorar man snabbt resultat och effektivitet. Multivan gick kanonbra och myllade över perfekt utan att växtdelarna fastnade.
Harven är 8,8 meter bred och har 9 pinnaxlar och 87 pinnar totalt. Ramlängden är drygt 4 meter och den väger 6 ton.
Grabbarna kopplade den på vår JD 6210 på drygt 200 hk och det blev ett effektivt ekipage. Det stora funktionstestet gjordes i ”branta backen”, en åker med utmanande kupering, och även där höll den måttet.
Dubbla sladdplankor, både fram och bak, funkade över förväntan. Särskilt bra om man inte vill harva jorden så hårt, inte röra mer än nödvändigt, men ändå jämna till och få en fin odlingsyta.
Stödhjulen där fram tyckte Danne såg lite eljest ut i början men de visade sig ha en bra funktion i kuperat landskap. De hjälper till att stabilisera harven så den inte dyker.
Det enda som kan ses som negativt är något som samtidigt är en av de stora fördelarna. Längden på harven. Himla bra när det är platt och avgörande för att få de goda resultaten. Men om det är backigt och skiftande terräng får man hålla lite koll och parera så bakersta delen inte går för djupt.
Sammantaget en helt underbar harv. Tack för förtroendet Nordfarm. Synd att den försvinner i fjärran nu, hoppas den kan komma tillbaka någon gång som en permanent medlem i maskinfamiljen!