Nu flyttar vi djupströbädd

Häromdagen så skrev jag om att vi nu tömt alla våra lagårdar på djur. Det innebär nu att vi även kan börja tömma dem på djupströbäddarna också. Ett moment som ska göras nu innan skörden drar igång så att den sedan finns där den ska vara innan bearbetning inför sådd drar igång.

Djupströbädd

Tomt på djur ska som sagt var även ge tomt på djupströbäddar inne, där gör de inte längre någon nytta och inför nästa år bäddar vi om. På fälten gör djupströbbäden däremot desto mer nytta. Även om det inte fungerar att sluta kretsloppet helt på gården eftersom vi exporterar varor härifrån, så är detta en viktig del av det kretslopp vi kan ha på gården. Det som tagits från fälten och använts hos djuren både som strö och foder kommer nu tillbaka till fälten. Dessutom så passar vi på att sprida det där det gör mest nytta. Just nu är det på en brukningsenhet vi haft vall på som nu ska brytas. Djupströbädden är ju rik på kalium och det känns som ett bra drag att lägga en del där vi genom vallskörd tagit bort mycket kalium, även om vi betalat tillbaka med gödning så är det bra med lite extra. Särskilt på dessa fält eftersom att kaliumklassen redan är låg. Så här gör nog djupströbädden absolut störst nytta. Vi har även djupströbäddshögar ligger på andra platser, men just nu när vi kör ut djupströbädd prioriterar vi dessa fält. Dessa fält ska nu i höst sås med höstkorn om allt går som planerat.

Gödselplattan i måndags, här gör inte gödseln någon nytta ur växtodlingsperspektiv.
Inte heller här inne i dem tomma stallarna gör den någon nytta just nu.
Så det är bara att börja köra iväg gödseln dit den kommer göra nytta.

Körningen

I måndags när vi satte fart med gödselkörningen så var det gödsel överallt, i alla lagårdar och på gödselplattan. Allt detta ska nu köras ut till det platser där de nu i höst ska spridas. Vi brukar ju göra lite olika när vi kör ut djupströbädden beroende på en massa olika faktorer, men oftast brukar vi har två ekipage som går, både stora och lilla metsjökärrorna brukar vara inblandade. Detta mest för att det totalt sett ska gå så fort som möjligt. Nu gör vi lite annorlunda, mest för att det är ganska så långt att åka (lite över en mil enkel resa) och då vill vi har så bra utväxling som möjligt på nedlagt tid och energi. Därför så känns det som att det bästa vi kan göra är att köra endast med den stora kärran. Den tar ju trotts allt dubbelt så mycket i praktiken när man lastar djupströbädd och det känns ganska så motiverat att få med sig så mycket som möjligt per, mer bråttom är så är det inte just nu.

514 lastar kärran som 942:an drar. I bakgrunden står 724:an med lilla kärran och gömmer sig utan att få vara med just nu.
 Att lasta med traktor går väldigt bra.
Gödseln tippas sedan strategiskt inför höstens spridning. Här på en vall som ska brytas.
Tippning
Högarna tippas där de ska spridas med rätt mängd för varje fält.
Mer tippning.
Största delen av markpackningen sker enligt uppgift vid första överfarten så vi försöker hålla samma spår så gott det går.
Nästan tom platta
Då öppnar vi upp till en lagård så att vi kan fylla plattan igen.
Det som är lite osmidigt är att lastmaskinen vi har som vikarie nu inte kan lasta direkt i kärran och traktorn kommer inte in i lagården på ett smidigt sätt. Gödseln måste alltså tyvärr slussas via plattan.
Fyllning och tömning av plattan pågår parallellt.
Plattan fylls på igen.
Ungefär sådär ser det ut just nu. Inte helt tomt, men lite tomt. Imorgon kommer det enligt plan att fyllas på med mer och tömmas på mer.

Så så ser det ut just nu, djupströbäddskörning för allt vad det går.