Hur i ¤&£#@ gick det där till?

I morse var det dags att ta fram motorsågen igen. Jag och min fru (som jobbar hemifrån på den stora koncernen) åkte till Bergslagen för att komma igång med skogsarbetet igen. Min far, som tillhör riskgrupperna för coronaviruset pga åldern, kom från sitt håll. Vi har kommit överens om att så länge den här pandemin pågår så bor vi separat och ses enbart ute i skogen. Så antingen åker han hem till Köping (där han bor) eller så får han bo på övervåningen på gården i Bergslagen och jag (och min fru när hon är med) bor på nedervåningen. Och vi tar separata bilar upp till skogen.

Och det gjorde vi i morse, för att börja ta hand om de nya vindfällen som kommit senaste månaden. Bosse har gjort en inventering och vi har väl klarat oss hyggligt. Totalt kanske runt 50 vindfällen, mest frötallar, på runt 5-6 platser. Vi började där det låg flest och redan vid 2-3 vindfället kom jag fram till denna:

Vad är detta?

Vad är detta, hur kan detta ha skett? En gammal torr tall (död av törskate) som är kapad nära roten låg över det nya vindfället.

Törskate

Jag var tvungen att ropa på Bosse som kom över och kikade. Efter lite funderingar så löste han gåtan.

Vissa ledtrådar på bilden

Antagligen så har den torra tallen legat nära roten på det nya vindfället och kastats upp på stammen när vindfället blåste omkull. Man kan se en del bark som ramlat av nedanför Bosses fötter. Eller vad tror ni?

Annars flöt det på bra. Många av de tallar som blåst ned är väldigt fina. Långa, raka och gammla.

Gammal tall
Fina tallar

Såklart så faller den del där man inte vill att de ska falla. Typ över diken och staket.

Tall över dike
Tall över staket

Mitt på hygget upptäckte jag att någon hade spikat upp en regel på en högstubbe av gran.

Högstubbe av gran

Det blev också ett ”vad är detta?” moment innan jag insåg att det var Bosses uppsättning av rönn och oxelbär, så att trastarna kan sprida dessa frön runt om i skogen.

När vi kom ned till gården slipade jag kedjan igen och testade den på en tall som fallit vid gården. Också en törskatetall som fallit i de hårda vindarna på sistone men den var snabbt borta. I morgon fortsätter vi med vindfällena. Nu måste vi bli klara med det här snart för nu börjar ju snart sådden!