Några filmer från Ångsågen i Säter och en äldre intervju

Jag har några filmer från vårt besök i Säter också och för att få den rätta sågverkskänslan rekommenderar jag full volym på ljudet och sätt gärna tvättmaskinen på torktumling för att få de rätta vibrationerna. Det gäller främst när ni tittar på filmen från ramsågarna, de andra momenten var ganska tysta. Här kommer filmerna:

Ovan visar de två ramsågarna. Här är det hög ljudnivå och en behaglig doft av virke.

Här visar Gunnar och Mikael resultatet av våra inmätta stockar. Tack vara att Mikael hade spraymålat de fyra olika stockarna med fyra olika färger kunde vi härleda plankorna och brädorna till respektive stock. Det blir en fantastiskt kvalitet av äldre tall och kvistfri furu är riktigt vackert att se på.

Här kommer virket efter torkning. Nu ska de klassas och kapas, i de fall det behövs.

Här sitter operatören som tar de snabba besluten om kvalitetsklass samt om de behöver justeras i längd.

Sortering efter kvalitet och längd.

Ovan är packning för transport till kund.

Jag hoppas det går att följa vad som händer, trots ganska korta filmer.
Det var ett mycket intressant besök och om ni har möjlighet att besöka denna eller någon annat sågverk så rekommenderar jag det verkligen. Jag blev imponerad över den höga tekniska nivån i allmänhet och röntgenutrustningen i synnerhet.

Att bygga i trä i så hög utsträckning som möjligt känns verkligen som en no-brainer. Kul nog så ökar byggandet med trä i Sverige ganska fort just nu. Jag såg till exempel häromdagen att Södra investerar stort i sin Korslimmat trä fabrik. Man ska fördubbla antalet anställda och tiofaldiga produktionen och det är bara ett exempel där det ökar. Mycket roligt att se, det känns som vi gått och väntat på att byggandet i trä ska ta fart och nu händer det. Men hur fort och hur mycket ökar byggandet i trä?

Så här skriver Danske Bank i sitt eminenta nyhetsbrev ”Skog och Ekonomi” från mars 2021 om träbyggande i USA.Amerikaner bygger i trä och trästommar dominerar helt och hållet privata bostadshus. De senaste tio åren har 93 % av enfamiljshusen och 73 % av privata flerfamiljshus byggts med trästommar.”

Hur ser det ut i Sverige? Jo vi saxar från samma nyhetsbrev: ” Antalet byggda lägenheter i flerbostadshus med trästomme har under perioden 2011–19 gått från 1 000 till
4 000 enheter, vilket var ca 20 % av totala antalet lägenheter under 2019. Betong dominerade med knappt 16 000 enheter. Enligt preliminära siffror från SCB tog trä ytterligare marknadsandelar på flerbostadsmarknaden men en volymökning på 18 % under 2020. Enligt flera källor i byggsektorn har vi den stora ökningen av trästommar framför oss, genom industriellt byggande och massiva byggelement i trä. De massiva träelementen har stora möjligheter att inleda en ny arkitektonisk era över världen. De är perfekt anpassade för högt, urbant byggande med sin låga vikt och sin flexibilitet till skräddarsydda lösningar

Så det är på gång definitivt. Det enda man kan fundera över är varför det tagit då lång tid. Byggande i trä har så många fördelar jämfört med betong och stål. CO2 utsläppen är en viktig faktor förstås. Trä absorberar CO2, betong och stål släpper ut. Behövs det fler argument? OK, trä är lättare så du kan bygga högre om du har en begränsad vikt du kan bygga (nu bygger man i trä ovan Norra Länken i Stockholm), lättare att transportera färdiga element i trä, du kan förproducera färdiga element i KL trä med mycket hög precis för snabb montering på bygget och sedan att själva husen blir ungefär 500 gånger vackrare än motsvarande bygge i betong är ju också en trevlig fördel. Men om ni vill lyssna på någon som kan prata för byggnader i trä så rekommenderar jag intervjun jag gjorde med Sandra Frank nedan. Hon förklarar det här mycket bättre än vad jag gör. När intervjun gjordes i december 2016 var hon marknadschef på Folkhem, de som byggde trähusen i Sundbyberg. Lyssna in henne nedan och njut, det är är riktigt bra: