På besök hos Karl Hedin i Säter

I förra veckan gjorde vi ett intressant och lärorikt studiebesök. Det var på Karl Hedins sågverk i Säter aka ”Säters Ångsåg”. De berättade att namnet ”Säters Ångsåg” är förknippat med kvalitet, så de har behållit det trots att det var länge sedan sågen drevs av ånga. Numera har sågverket två ramsågar, som är själva hjärtat i sågverket. Ramsågar är kanske inte så vanliga numera, men Karl Hedin har två stycken relativt moderna ramsågar. De är installerade i slutet på 1980-talet och till skillnad från en traditional ramsåg (som Ansgarius Svensson har t ex) så rör sig sågbladen inte bara upp och ned utan de rör sig i en något bågformad rörelse som ger ett effektivare skär. OK, nu blev det onödigt tekniskt, vi går in på vad vi fick lära oss istället!

Gunnar Eriksson, som jobbar på Karl Hedin, hade förberett besöket mycket ambitiöst. Först samling i ett konferensrum där vi fick kaffe och en genomgång av verksamheten där produktionschefen Mikael berättade om sågen och deras produkter. Vi fick lära oss bla att på Ångsågen i Säter sågar de tall och inriktning är kvalitetsfuru, dvs grovt talltimmer. stamblock och knivfaner. De produkter de tar fram används till högkvalitativa möbel- och panelämnen som i sin tur används till möbler och invändiga lister, paneler och foder med hög kvalitet och hållbarhet. De har även en produkt som heter kärntrall, som är just kärnvirke som är avsett för att användas som trall på altaner och dylikt (jag ska bygga en altan hemmavid och det får nog bli kärntrall på den. Mycket vackert tralldäck).

För att vi skulle få en känsla för just kopplingen mellan hur stocken ser ut och kvalitén på planken och bräderna så fick vi bedöma stockarna innan sågning.

Det blev en hel del diskussion och Gunnar förklarade tålmodigt vad det är man ska leta efter och vilka defekter som kan vara ok och vilka som sänker stocken en klass direkt.

Vi fick också markera hur vi vill att stocken skulle sågas, dvs om det finns en liten krök så är det antagligen lämpligast att lägga den uppåt eller nedåt, för att få ut mesta möjliga i ramsågen.

En annan viktig sak att titta efter är bulor, eller kvistansvällningar, dvs små förhöjningar på stocken där det finns en kvist under. De kan vara svåra att se men ett erfaret öga upptäcker dem snabbt. Gunnar pekade ut flera stycken som kunde vara svåra att upptäcka. Tre stycken bulor är tillåtna för stamblock. Nedan en bild på en bula, men lite svår att se på fotot.

För att vi skulle kunna följa stockarna märkte vi upp dem i fyra olika färger.

Vår stock är den rosa längs till vänster, en helt felfri stock som vi klassade som stamblock.

Nästa steg är inmätningen.

Där sitter en operatör och gör snabba bedömningar av stocken som kommer in. Ett jobb som kräver mycket erfarenhet och förmåga att fatta snabba beslut. Och här ser man hur mycket high-tech det är i den moderna sågverksindustrin. Karl Hedin har för något år sedan investerat i en röntgenutrustning, så alla stockarna genomlyses med röntgen, helt fascinerande!

Man kan alltså se alla kvistar, även om de är övervallade. Med lite beräkningar kan man alltså räkna ut hur stor andel av stocken som är kvistfri. Precis detta har jag och min far pratat om i podden och hoppats att det skulle komma. Det här ger ju skogsägarna en möjlighet att få betalt för stamkvistad furu. Man får bara delvis betalt för det idag, dvs du får lika mycket om det precis är övervallat eller om du stamkvistade tallen när den var 8cm grov. Skillnaden i kvistfritt utbyte blir ju enorm!

Jättekul att se detta i praktiken, även om vi förstått att det var på gång. Det ska även vara möjligt att se andelen kärnvirke i stocken också men jag tror inte det är det man ser på bilderna ovan, lite osäker dock. Helt klart finns det otroliga möjligheter att optimera sågning och värdeskapande med den här typen av utrustning.

Karl Hedin installerade röntgen för ca ett år sedan och enligt dem så fanns det mycket kvar att utveckla för att utnyttja utrustningen för fullt. Ska bli intressant att följa! Och jag hoppas att i förlängningen ska skogsägaren kunna få fullt betalt för toppkvalitet. Vi får se!

Sedan kom vi in till själva ramsågarna och kontrollrummet där operatören lägger stocken i rätt läge.

Bra fart och hög ljudnivå där inne. Två ramsågar efter varandra.

Efter ytterligare en sågning så kommer bräderna och planken in för upplägg innan torkning. Här stoppade Mikael och Gunnar linan så vi kunde se hur ”våra” stockar blev som bräder och plank. Mycket intressant! Med hjälp av färgen på ändytorna kunde vi spåra bräderna/planken till respektive stock och de fina stockarna gav också det finaste slutmaterialet.

Det vi kunde se var att ofta blir kvalitén bättre om man tar en kortare stock. Normalt vill man ju ha så långa stockar som möjligt men just stamblock och knivfaner kan det vara smartare att ta dem lite kortare för att vara säker på att få den högsta klassningen och sedan göra andra stocken längre istället.

Riktigt fina plankor!

Nästa steg är torkning, som tar mellan 3-12 dagar om jag kommer ihåg rätt. Lite beroende på årstid bland annat. Efter torkning ska tillkapning och kvalitetssortering ske.

Sedan är det packning och leverans till kund. Ca 60% går på export och just nu är det högkonjunktur för sågverken. Bra att de får tjäna pengar, de behöver det. Sågverken brukar lida rätt hårt när det är lågkonjunktur, de är extremt volymberoende (liksom den flesta tyngre industri).

Som ni kan se så är det många steg i ett sågverk och jag ska se om jag kan lägga upp några filmer lite senare. De sågar runt 60 000 m3 fub/år, vilket inte är så mycket jämfört med de största sågverken, men när det gäller kvalitet så är det nog få som slår det här sågverket. Man måste också beundra företaget AB Karl Hedin. Ett familjeföretag som fortsatt att växa och utveckla sig under flera generationer. De är ca 1000 anställda, omsätter runt fyra miljarder och har en massa olika verksamheter, alla knutna till skog och förädling av skogen. Vi behöver flera sådana här företag i Sverige, det är helt klart! Stort tack för ett mycket intressant besök!