Frälsegårdens fläskpannkaka
Min favoriträtt till vardags är helt klart fläskpannkaka. Enkelt, gott och alla gillar det.
Sätt ugnen på 230 grader.
En djup plåt, med ca 130 g smör i (100g är för lite och 150g är för mycket).
Bryn smöret i den djupa plåten under tiden som ugnen blir varm. Brynt betyder att det får lagom mycket färg och smaken blir lätt knackig.
Under tiden som smöret brynts och ugnen blir varm vispas följande ihop till en slät smet:
8 ägg
6 dl mjöl
0,5 dl socker
salt
12 dl mjölk
Det brynta smöret vispas i smeten, men tänk på att ha lite smör kvar i plåten.
Bacon eller fläsk läggs i plåten och smeten hälls över.
20-30 minuter senare är den klar i ugnen och det är bara att äta. Jag föredrar lite krösamos (lingonsylt) eller äppelmos till, men det är en smaksak.
Trevlig spis!
Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland