Oj det är ju snart jul

Hur kan det komma sig att det varje år blir ”oj det är ju snart jul”? Fast i år känns det extra plötsligt pga den varma och fina hösten. Vi har inte ens börjat elda flis än….

Ja ja lite sen men nu är glöggen kryddad och ingredienserna till pepparkakorna köpta och saffran lagd i sprit.

5-6 potatisar skalas och rivs och utgör tillsammans med 1kg socker/honung och 50g jäst grunden för glögg. Till detta adderas kryddor och 5l vätska.

Lingon, russin, kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor, socker/honung, lime, dadlar, timjan, pomerans…. Man använder helt enkelt det man gillar eller har hemma.

I år består vätskan av antingen svagdricka eller den spontanjästa hemmagjorda äppelmusten. Går lika bra med köpt cider.

Det blev tre olika satser. Två med svagdricka där en är sötad med honung och en med socker. Samtliga har lingon men den ”vita” har även pomerans och lime. Hittade även lite anis i skafferiet. Mitt mål är att de inte ska bli så söta, men det vet man aldrig.

Nu ska de få stå och dra i 2-3 veckor innan de silas och hälls på flaskor.

Under tiden jag började förbereda julen, låg de här ute på trappan och solade i 7 plusgrader.

Skogliga hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland