Mathelg på Öland

Ni vet säkert redan att jag gillar god mat.

Det ska vara mat lagad på bra råvaror, gärna närproducerade, bra tillagat, kul och lekfulla smaker och så vill jag få med mig idéer att testa hemma. Nu efter den här helgen, som dessutom toppades med en massa fina bilar som var på American Days 2025 på Lundegårds, så har jag inte bara med mig en massa kul att testa utan även ramslök  för att behålla sommarens smaker långt in på hösten.

Började med en strömmingsmacka.

Fortsatte med en gokaffe hos Frida på torget.

 

Gick vidare till Jonas och Trädgårdsgatan 26 för en vällagad och trevlig smakupplevelse. Jättegott och helt klart ett ställe vi kommer att komma tillbaka till.

Pilgrimsmusslor med potatis och lökskum. Sparris, brynt smör och krispig panko.

Lammsadel med ramslök, frasig aubergine, picklade tomater, smörkrispiga potatis, getost och rosmarinsky.

Och en lagom söt efterrätt. Gräddfilspannacotta, jordgubbar och rabarber tillsammans med en mandelkaka.

Små saker gör restaurangbesöket hemtrevligt och här hade alla handdukar fått namn.

Solnedgång, uteserveringar och båtar. De två första har vi även här i inlandet, men det där med stora båtar och havsdoft är det lite mindre med.

Ramslöksfält. Exotiskt och gott.

Och sen givetvis en incident på bron hem, men hem kom vi med påfyllda smaklökar.

Hälsningar från Mörteleks Frälsegård -En skogsgård mitt i Småland