12: Vad händer på åkern?

16 december, 2018

Bondebloggens julkalender: ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Nu tänkte jag berätta lite om arbetet på åkrarna runt om i landet. Många är nyfikna, och det är roligt, men alla vågar inte fråga vad vi gör. Vissa vuxna (särskilt män) tar med sig ett eller flera barn ut till åkerkanten när vårbruket drar igång. Då blir lite mer legitimt att stå där och se på när traktorerna åker runt.

Här kommer en liten förklaring till vad vi gör för de som inte vet. 

Först ut är plöjningen. När man plöjer skär man upp jorden och vänder den så det översta matjordslagret hamnar neråt. På så sätt får man en början till ny sådd. Ofta sprider man gödsel innan man plöjer och då får man ner extra näring direkt i marken.
Växdelarna som vänds ner förmultnar snabbare och man blir även av med ogräs genom att plöja.


En bild från ett odlingslandskap som man avundas! Platta, fina fält! Tack för lånet Per!

Plöjningen är viktig och avgörande för odlingen. Plogen måste ställas in med precision för att den ska gå lagom djupt och få tiltorna (jordremsorna) att vända ner sig ordentligt. Hur man lägger upp plöjningen kräver också kunskap. Man vill plöja så långa drag som möjligt och måste därför planera och rita upp åkern på ett bra sätt.
Man bör även veta hur åkern plöjdes förra gången, för att inte flytta jorden åt samma håll gång efter gång. Vattenavrinning är en annan sak man tar hänsyn till när man planerar plöjningen, allt för att skapa en så bra åker som möjligt.

Med effektiv plöjning sparar man diesel, inte bara i just det här momentet utan även i nästkommande. Att försöka kompensera för dålig plöjning med en harv eller ett tallriksredskap kostar mycket tid och pengar.

Bra plöjning skapar bra förutsättningar för grödorna att växa och ta upp näringsämnen. Men det är inte det lättaste. Den som är duktig på att plöja kan vara stolt!

När man plöjer använder man en plog. 

Om man plogar är man ute och röjer snö.

Om man är man och plöjer är man en plöj-boy! 

 

13: Som en kniv i bröstet
11: De där runda bollarna