11: De där runda bollarna

Bondebloggens julkalender ”Visste du detta om svenskt lantbruk?”

Dinosaurieägg? Nä, det är foder såklart. Eller halm. Halm som också kan vara foder. Men oftast inte är det. Hö däremot är foder. Om man inte använder det som strömedel. Alltså i stället för halm.
Det kan också vara ensilage. Som är som hö. Fast ändå inte. Stor skillnad. Eller så är det helsäd i balarna. Eller torv!

Solklart? Nej! Sällan eller aldrig!

Så vad är det i balarna då och vad är skillnaden mellan hö, halm och ensilage?

Det här är hö. Det är enkelt uttryckt torkat gräs.

Man brukar säga att gränsen för hö går vid 84% torrsubstans (ts). Hö i bal skyddas mot mögelangrepp, yttre föroreningar och värmegång men det blir ingen ensileringsprocess eftersom materialet är så torrt. Hö slås av och får torka på marken innan det balas (eller lagras på något annat sätt) och det kräver sol och vind men även en del maskinjobb. Det ska vändas, luftas och strängas  (det finns lite olika metoder och maskiner) vilket kostar både tid och pengar.

Vi ger hö till de minsta kalvarna. Det är lätthanterligt och blir inte dåligt så fort om de inte äter upp allt på en gång. Det torra och stickiga materialet är bra för deras magar.
Sämre hö använder vi att ströa liggbäddarna med, som komplement till halm.

Ensilage är gräs som balas innan det har fått torka, eller bara torkat litegrann. Torrsubstanshalten kan variera stort men man vill ha mycket gräs i balarna (inte mycket vatten) men man vill samtidigt inte att det ska torka helt. Ofta kan man slå gräset ena dagen och bala nästa. Det gör att man blir mindre känslig för väderomslag i skörden.
När gräset packas hårt i balarna och försluts med plast drar ensileringsprocessen igång. Det är en konservering som sker genom att mjölksyrabakterierna som finns naturligt i gräset ökar i antal i den syrefria miljön. Kolhydraterna i gräset ”matar”mjölksyrabakterierna så de blir fler och PH-värdet sänks i fodret. Lågt PH-värde gör att andra bakterier inte kan växa och efter ett tag är det färska gräset lagringsstabilt.

En ensilagebal kan hålla sig fräsch länge om plasten inte skadas men en liten repa kan förstöra alltihop.

Halm är strået på en spannmålsgröda. Det som blir kvar efter att man skördat själva spannmålskärnan (kornen som man kan mala till mjöl). När man tröskar samlar man upp kärnorna medan halmen går igenom maskinen och läggs ut igen på åkern. Ibland hackas halmen och plöjs ner i marken men ofta tas den reda på som strömedel. Alltså en skön bädd för djur att ligga på. Man kan även utfodra med halm om man har djur som behöver ett grövre och inte så näringsrikt foder. Feta kor bland annat, kan må gott av lite halminblandning i maten.