Inte bara avhorning

En mulen, regnig onsdag och vi hade besök av Veterinär-Ellinor. Avhorning, avstämning av läkemedel, extrakoll på några kalvar som har hostat samt en allmän översyn av alla djur. 

Linnea och Linda assisterade, jag gjorde vanliga gårdssysslor och pappersarbetet som hör till VILA- avstämningen.


Våra kalvar avhornas (oftast) hos oss och inte i ursprungsbesättningarna. Mellan 20 och 30 kalvar brukar det bli varje gång. Det går som en dans om det inte är några som hunnit bli jättestora och svårfångade. 

Vi har haft samma veterinär i flera år nu och det är skönt. Man lär känna varandra, har trevligt ihop och det går lätt att diskutera saker, både på plats och på telefon om det behövs. Ellinor vet hur vi har det och vilka mål vi har för vår verksamhet. Hon är ärlig (jobbigt ibland men väldigt nyttigt) och har alltid något som hon tycker ska förbättras, någon ny forskning som hon delar med sig av eller idéer som vi kan diskutera. Det är bra för då slöar man inte till så lätt.


En fin avhorning. Hornanlaget är bortklippt och brännytan är jämn och lagom djup. Kalvarna visar sällan tecken på smärta när de vaknar utan är pigga och hungriga. De är sederade och bedövade under ingreppet och får Metacam som smärtlindring. 

Vi vill ha en veterinär som kan hjälpa till att förbättra hela djurbesättningen och som vill jobba förebyggande. Inte bara göra punktinsatser för enskilda djur. Jag tänker att när man ändå köper tjänster av en högutbildad, kunnig person så bör man göra mesta möjliga av det. Vi vill ha rådgivning och ett bra bollplank samtidigt som djuren får god, professionell vård.


Lite spray (fråg’ mig inte vad den heter) kan vara bra som en skyddande hinna på brännytan. Det hindrar bakterietillväxt och hjälper till att hålla flugorna från att komma alldeles inpå. 

För att få till den där övergripande rådgivningsbiten går vi alltid en runda och tittar på alla djur när avhorningarna och läkemedelskollen är klar. Vi diskuterar foder, skötsel, rutiner, utmaningar och annat som kan vara aktuellt.
– Men det är väl ungefär likadant jämt, kanske man tänker då? Nja, mycket kan variera med årstid, foderpriser, skörd, kvalitet på inköpta djur, strötillgång, kalvningstider eller kanske behov av avmaskning eller klövverkning. Hur rutinstyrd den här verksamheten än är så finns det alltid saker att diskutera och nya, eller i alla fall rörliga, aspekter att ta hänsyn till.

Då är det bra att ha en veterinär som vill vara med och se bredden, och som är intresserad av resultat och produktion. Som Ellinor Cederlöf.