Kalvar på balkongen
Det är väldigt inne just nu med stadsnära odling och självförsörjning. Höns och tomater trängs på villatomter runt om i landet men än har jag inte hört om någon som har kalvar på balkongen. Det har vi.
Vi har rekordmånga småkalvar just nu. Så många att man måste blanda två omgångar mjölk i mjölktaxin vilket inte hör till vanligheterna. I ladugården ryms trettiofem stycken och vi har helst några färre där men nu är det alldeles fullt. Ytterligare sju småttingar fick flytta in på balkongen som vi kallar den. Det är den här lilla hyllan med småboxar som vi väldigt sällan använder.
Nåja, det babyboom hos Kvarnsveden så är det. Ett kärt besvär ändå. Det blir täcke på och utomhusboende för några av de kalvar som kommer hit till oss.
Djuren klagar inte, de trivs bra och har gott om frisk luft i de här boxarna men bor samtidigt skyddat och ombonat då det sällan drar kallt dit in. Vi människor däremot kan tycka att det är krångligt med allt spring med mjölkhinkar, hötussar, vattenhinkar och annat som de behöver. Det finns ingen bra belysning där heller så det gäller att sköta det man ska när det är dagsljus, annars kan man hamna på gödselplattan om man gör ett felsteg över kanten.
Balkongen är bra att ha för tider med extra många kalvar men vi försöker så långt det är möjligt att bara ha mjölkdrickarna inne i rätta kalvladugården. Där är det rationellt och lätt att ha koll på alla.
Om man ändå måste är höst och vår de bästa årstiderna för balkongboende. På sommaren kan det bli varmt längs väggen och på vintern yr det ner snö i hinkarna ibland och vattnet bli isigt. Perfekt just nu med andra ord så det var en läglig babyboom det här.
Söta som socker är de också de små liven!