Häng med när vi testar Peecon Topliner

Att provköra demomaskiner är både roligt och hemskt. Det händer ju att man gillar det man testar och då kan det bli farligt för lillbörsen. Nu har vi haft en Peecon mixervagn på gården ett par dagar och jag tänkte berätta vad vi tyckte om den.  

Till att börja med vill jag tipsa andra maskinhandlare som vill ha ut sina demoprodukter att göra som X-Maskiner här i Sundsvall. Om man inte redan gör det förstås. Vill man marknadsföra, som i det här fallet en mixervagn, måste det gå lätt att använda den direkt, rakt in i vardagen. Särskilt när det är högsäsong som nu i vårbruket. Som lantbrukare kan man inte lägga ner extra arbetstid och eget krångel innan man kommer igång, då måste man tyvärr tacka nej även om det är ett intressant erbjudande. Så vill man få ut en maskin och låta många kunder hinna testa och få en positiv upplevelse, ja då måste det ske smidigt och friktionsfritt. Just det lyckades X-Maskiner föredömligt med.

Ett ekipage stod redo helt körklart och hade vi inte haft nära till gården som testade innan hade vi säkert fått den hitlevererad. Nu blev Danne istället hämtad av säljaren och skjutsad till traktorn och mixervagnen. Då var det en smal sak att köra hem den.


-Hej, vi är från vikariepoolen. Vi fixar käket nu i ett par dagar. 

Dragtraktorn var en enkel och välanpassad John Deere 6120 så det var det var bara att hoppa in och köra. Ingen avancerad traktor men inte heller något halvdant som inte orkade. Vår egen JD och mixervagn kunde ställas på semester under provkörningsdagarna så vi har verkligen kunnat testa utan att känna stress.

Mixervagnen vi fick prova var en Peecon Topliner, den mellanstora modellen av tre. Den är mindre än vår Kuhn men fyra balar gick bra att blanda utan att det rann över eller gick för tungt.


Magneter på skruvarna finns som tillval. Det är något man seriöst borde överväga. Eftersom idioter tydligen inte kan sluta slänga skräp i naturen.

Två stående skruvar finns i vagnen och de tandade knivarna som inte syns på bilden var vassa.  En väl utformad balja gjorde att det gick riktigt snabbt att blanda, trots att vi proppade den ganska full. Den är trångt byggd med snålt utrymme på sidorna om skruvarna, vilket hjälper till att föra fodret uppåt, mot knivarna hela tiden istället för att det åker runt på sidan om. Vi körde både blötare och torrare balar och den tuggade i sig allt med bra fart och traktorn som väl är på ca 120 hk ungefär orkade utan problem. De ställbara motknivarna på vagnen kan säkert vara till nytta också men de provade vi inte.


Mixervagnen kräver 80 hk, så med den här lite större traktorn gick det som en sval foxtrot på Ånäsparkens altan.


Finfördelat riktigt snabbt. Det gick även bra att lägga i alla fyra balar direkt. Behövde inte låta de två första mixa till sig först. 

Gummikanten högst upp var en smart lösning för att kunna blanda maximal mängd utan en massa spill. Många andra märken har ju också kanter och overflowringar men det här är den första jag sett med en förhöjning i mjukare, flexibelt material. Det gör att man undviker bucklor och andra skador om man stöter emot när man lastar eller när fodret trycks upp mot kanten under blandningen.
Gummiringen är lätt vilket är bra eftersom en mixervagn är tung som den är. Den borde vara hyfsat enkel att byta också om det skulle behövas, och förhoppningsvis inte så dyr.

Vagnen rymmer 19 kubik utan och 21 kubik med förhöjning. Modellen heter Peecon 21.197/230 Topline Future. Reduktionslåda är standard på Toplinermodellen precis som gummikanten och den programmerbara vågen.

Effektiv blandning är förstås det man är ute efter men det som utmärkte den här mixervagnen först av allt var att den var väldigt genomtänkt även på utsidan. Någon har lyssnat in lantbrukares behov och den nya tidens krav på arbetsmiljö och säkerhet. En siktlucka gör att man kan se in i vagnen även inifrån traktorn och oljebehållarna sitter i arbetshöjd och har genomskinligt glas så man lätt ser nivåerna.


Klart man vill kunna kika in på blandningen. 

Det fanns en bra, halkfri stege med utfällbara sista trappsteg och en välplacerad ledstång i form av ett fastsvetsat rundjärn på baljans utsida. Där uppe en rymlig men inte överdrivet stor plattform med staket där man kan stå och kika in i mixervagnen.

Nu kanske jag framstår som bekväm och pimpinett som lyfter fram sådant här men det är jag verkligen inte. Vad jag däremot är, eller försöker vara, är en ansvarsfull arbetsgivare och en effektiv, skadefri lantbrukare. Det är inte okej längre att det ska baxas, klättras och tas onödiga risker. Det här yrket är farligt nog som det är och maskiner måste vara utrustade för att man ska kunna jobba säkert. Stegar och räcken ska inte finnas bara för syns skull, de ska vara vettigt utformade och enkla att använda.

Det är också en fråga om ekonomi och arbetseffektivitet. Om det är riskfyllt eller besvärligt att vingla upp och se hur blandningen ser ut kanske man istället kör några minuter extra? Tid är pengar. Diesel och slitage likaså.

Vidare in i traktorn funderade jag en stund på var manöverdosan satt. Svaret var att det inte fanns någon. Luckan öppnades med en av traktorns vanliga hydraulknappar så det var också enkelt och användarvänligt. På den här vagnen saknades elevatormatta och jag vet inte om det behövs separat styrdosa om man har det som tillval.


Det där med luckan och avsaknad av elevator var det svåraste när man inte var van. Fodret hamnar ju mer rakt ner och inte en bit ut från vagnen men det gick bra ändå. (Finns en liten plåt att justera så det blir lite bättre också). Jag körde en sida i taget eftersom foderbordet är ganska brett men det fanns luckor på båda sidor. 


När jag blandade foder till de mindre djuren och skulle lägga ut det på hög var gummigardinen utanpå luckan lite i vägen. På vår egen mixervagn sitter den inte fast i sidorna på samma sätt och släpper ut fodret lättare om man ska tömma allt på ett ställe. Just nu har vi ingen gardin alls förresten för den har gått sönder.

Allt som allt hade vi som ni ser en positiv upplevelse av den här mixervagnen. Hade vi varit i färd med att investera hade vi nog kikat mer på just Peecon.
Nu går vår Kuhn oförskämt bra fortfarande och vi har även hört att godset i Peeconvagnarna kan vara sämre än hos Kuhn? Hur det ser ut idag och vilka förstärkningar man kan ha som tillval har vi inte kollat upp, inte heller hur andra märken står sig i jämförelse. Vår mixervagn är över tio år gammal och mycket har säkert hänt sedan vi köpte den.
Vad jag kan säga spontant är att demovagnen var smidigare rent arbetsmässigt (den rejäla stegen och siktluckan) samt att den verkade fösa materialet mot knivarna väldigt effektivt. Jag gillade även gummiförhöjningen skarpt. En väldigt smart grej i sin enkelhet. Irriterande smart! Varför kan man inte komma på sådant själv?

Som sagt, någon har tänkt till så att den här mixervagnen ska fungera ute på gårdarna och inte bara på något ritbord eller i ett dataprogram. Men så är den från Nederländerna också och där kan de ju lantbruk och verkar duktiga på flexibla lösningar.

Snart åker ekipaget vidare till Örjan och Marlene i Bäck. Kul om någon läst såhär långt och hoppas att det framgår att det här är ett blogginlägg och inte en ren faktaartikel. Vill man veta mer och ha detaljinformation finns det mycket på nätet att fördjupa sig i för den som är intresserad.

Tack för trevliga demodagar!