Nära tältläge nu

Hur går det med tältet? Vad är det för material i grusplanen? Hur stort blir det? 

Vi är alltså i full färd med att färdigställa en tälthall till våra kvigor och jag har visat några snabba bilder på förarbetet tidigare. Här är lite mer utförligt för den som är nyfiken:

Tältet är ett komplement till dikostallet och kommer förhoppningsvis att ge oss en enklare hantering och bättre förutsättningar för djuren att trivas och växa. Våra egna kvigkalvar och de enstaka inköpta kommer att få bo här, istället för som nu, inhysta hos korna. Förutom att det blir mer plats åt kossorna kommer konkurrensen mellan vuxna och yngre djur att minska vid foderbordet och det blir lätt för oss att anpassa maten till kvigor respektive kor.

Här är själva planen igen.

Den är 15 x 50 meter och själva tältet är 15 x 10 meter. Ytan framför tältet blir hage och plats för utfodring.

Här ser man från andra hållet hur L-stöd ställts på plats och fyllts fast för att få en stabil kant på alltihop. Foderkrubborna står där på insidan nu också med de hade jag visst ingen bild på.

El och vatten har grävts in så det blir lättskött och djurvänligt. Lika bra att göra det ordentligt nu när vi äntligen ska få en chans att föda upp kvigorna mer intensivt.
Vill man ha resultat är det en förutsättning att inte behöva krångla i onödan med de vardagliga jobben tycker jag. Till exempel kör vi vatten i mjölkkrukor nu till de tre avelstjurarna som fått egen box och det är absolut tillräckligt när det gäller manuelljobb. Frustrerande tidsödande. Att dricka sig otörstiga ska djuren kunna sköta själva! En frostfri vattenkopp är värt mycket och ihop med betongkrubbor att tippa fodermix i borde det bli smidigt och trivsamt för både kvigor och människor.

Själva planen består av pinnmobotten och ovanpå det ca 20 cm bärlager. Packat, avvägt och packat igen. Och igen. Och igen. Nu hoppas vi att ytan fungerar lika bra som kornas rasthage.

Inom kort ska jag visa själva tältet men nu är det dags för kvällsyoga och en kopp kaffe.