En bit som gör skillnad

Mixervagnen har inte samarbetat optimalt den senaste tiden. I fredags kom Lindsjö-Tomas och tog tag i situationen ihop med Danne. Det var en välgärning på många sätt.

Fjolårsfodret i limpan är blött och det har varit svårt att få till en bra fodermix på sistone. Ensilaget har inte forslats runt ordentligt utan bara mixats precis vid de två skruvarna. Resten har blivit hängande i mitten och på sidorna och det har inte gått att få blandningen jämn. Dessutom har det tagit sju år och en evighet att köra ut fodret varje gång eftersom det omixade materialet har fastnat och inte kommit ner.

Lösningen som provades ut nu var att svetsa en liten vinge längst ner på vardera skruv. Tyvärr hann jag inte med att fota innan gräset lastades i men det syns litegrann i alla fall. En metallbit som sticker upp. Vi har haft en liknande lösning sedan tidigare men allt slits ju som bekant så nu blev det ytterligare en påbyggnad.

Den här vingen ger mycket mer kraft åt mixningen och hjälper till att dra runt fodret från botten och uppåt när skruvarna går runt. En otrolig skillnad blev det. Så till den grad att de fick backa och kapa av litegrann då det blev sådan kraft att traktorn knappt orkade med.

Nu kan man ladda fullt och få ihop en välblandad fodermix på bara ett par minuter igen. Inget fastnar, djuren får en bättre foderblandning och utfodringen går som en dans. Risken för irritationsrelaterade hjärnblödningar har minskat med 76% hos mig och bränsleförbrukningen har också gått ner. Många flugor i den fredagssmällen!