Vårsmet och grötvåfflor

Det börjar se ut som vår både här och där. Särskilt på ställen där det gärna kunde få vara fruset en stund till. 

Ytan mellan kostallet och hagen är ett ställe där det just nu lätt blir blött. Det tinar och rinner och allt blir en smetig soppa som man får skotta bort med jämna mellanrum.

Hagen utanför tältet är ett annat område där det lätt blir slaskigt. Efter månader av ihoptrampad snö är det varmt nästan varje dag nu och då blir det lätt en ljuvlig smet.

Kvigorna bryr sig inte så mycket men är det blött utanför dras det gärna upp på bädden när de går ut och in med sina små klövar. Man tjänar alltså bra med strö på att hålla rent i hagen. Dessutom ser det lite mindre ut som missär och det är ju alltid en fördel.

De är väldigt nyfikna när skrapning pågår. Här skrapar Danne medan jag är grind- och kvigvakt. Om man inte är på tå smiter de ut och det blir cirkus.

På tal om cirkus kan jag visa hur det gick när jag skulle testa att göra våfflor av havregrynsgröt idag. Enligt TikTok skulle det gå alldeles utmärkt att ta överbliven gröt, köra den i våffeljärnet och sedan få ett frasigt och gott mellanmål.

Jag testade och såhär blev min grötvåffelpremiär:

Väldigt charmigt… Gröten blev lös och pyste ut, rann ner på bänken och skapade allmänt kaos. Men döm om min förvåning när det efter ett tag utvecklades till detta:

Det gick ju! Allt stabiliserades plötsligt och släppte från järnet! Några minuter till och bort med överflödet runtom bara. Sedan hade vi faktiskt två helt okej grötvåfflor. Tricket är att ta mycket mindre gröt än man tror.

I morgon ska jag testa att göra någon sorts linstortillabröd från Instagram, det kan också bli spännande. Och så ska vi märka fler kalvar och kolla vilket kön de nyaste har. Det föddes tre till idag, varav en ute i hagen eftersom jag var klantig. De äter och mår bra men vi vet inte om de är kvigor eller tjurar än.