Nu är vallskörden igång

Så hoppa vi från ena elden in i nästa, det är i alla fall lite så det känns nu när vallskörden idag drog igång. Efter några dagar omställning av maskinparken från växtodling till vallskörd så var både vi och gräset idag redo för att pressas och plastas. Först ut var en storkund och det känns väldigt skönt att vara igång.

Från eld till eld

Från full fart i växtodlingen och djurskötsel så hamnade vi nu direkt in i vallskörden. Det är lite tidigare än vad vi räknat med, men det är helt enkelt ett sånt år. Är gräset redo så får vi se till att bli redo och det innebar för oss att maskinerna behöver bli redo. Det gäller både traktorer, redskapen men också förare. Så det var bara att sätta fart med att fixa allt. Maskinerna parkerades redo och höstservade, men måste ändå få sig kärlek nu när de kommer fram på våren igen och det tar lite tid. De ska provköras och lite småfix behövs. Traktorerna behövde lite hjulbyten, rengöring och lite smått och gott de också. Sen så var det ju det här med förare. För detta så plockar vi in Thobias som extra kusk och det fungerar kanon. Det var bara det att vi lovat att det inte skulle bli något förens i  juni och idag är det ju fortfarande maj. Hursomhelst så löste det sig ändå och han kunde vara med. Så succé blev det till slut, men som sagt var det känns lite som att gå från eld till eld. Vi började igår även svampbekämpning i vårat tidiga höstvete och snart ska det andra påbörjas. Vi funder också på om vi ska komplettera med ytterligare kväve till de vetefält där skördepotentialen är stor men markleverensen låg…

 

Pressen får se dagsljus igen efter att stått vinterförvarad.
Torkning i solen efter vårtvätten.
Lite oljebyte i växellådor efter vintern.
714:an med N-sensor och radodlingshjul passar sådär för vallskörd….
Så på med lite mer vanliga hjul och av med N-sensorn.
Sen var det bara att rulla på med allt och igårkväll var allt så gott som redo för att köra idag.
Svampbehandling

Vallskörd

Idag var det sedan dags för vallpremiär för oss och något som inte är helt vanligt för oss var att vårat egna gräs inte var först ut utan premiären skedde åt kund. Nu när jag tänker efter var det nog så förra året också, men som sagt var det är ovanligt. Vi brukar helst vilja provköra grejorna på hemmaplan innan vi ger oss iväg och kör ute. Även om vi räknar med att allt är i toppskick och fungerar så brukar det vara skönt att få provköra allt lite skarpt innan man ger sig iväg. Så blev det hursomhelst inte i år utan en kund blev först ut, men det bra ändå utan provkörning på hemmaplan. I år så har vi ju bytt upplägg lite i våran utekörning gällande gräskörningen. Vi har slutat köra åt det som var vår storkund Hästkraft och bytt ut det mot andra kunder bland annat där vi var och körde idag som kommer vara vår största kund inom gräskörningen. Ett annat upplägg helt enkelt som kommer att passa oss bättre. Det vi gör där är samma sak som vi gjorde åt Hästkraft, vi pressar och plastar med en press och två plastare. Idag gick som sagt var premiären och dagen bjöd på fint väder och fint gräs och det känns väldigt skönt att vara igång. Nu hoppas vi på bra skördeväder så att bra hästfoder kan skördas på ett snabbt och smidigt sättt.

Vallskörds premiär.
Årets första bal för mig.
Så var denna vy tillbaka.
I backspegeln

 

Farsan dundrar fram i pressen.
Jag och Thobias sköter plastningen.
Johnny Hjort drar strängaren.
Så var första passet till ända. Hoppas nu att alla pass går så här smidigt, då blir det en behaglig sommar. 

Som sagt var skönt att vara igång. Imorgon verkar det som att det blir stillestånd, men sedan blir det åka av på söndag igen.

 

Nått annat som nu är på gång är att en axel på en transportör i torken gått av. Typiskt när vi håller på att leverera vete och behöver den. För att få ordning på detta så måste vi byta lite mer än bara axeln. Kommer nog mer om detta framåt. 

 

Trevlig helg till er alla.!