Demokörning Bobcat teleskoplastare TL43.80HF

För några veckor sedan fick vi chansen att demoköra en teleskoplastare av märket Bobcat. Den kördes ut till oss av DMB Maskin AB och vi fick chansen att prova den i lite riktigt arbete. Jag tänkte här passa på att dela med mig lite kort om min uppfattning av maskinen. 

Förord

Vi börjar med lite förord. Eftersom att det här är en teleskoplastare och jag inte har jätte erfarenhet av just sådana så tänker jag att jag börjar med att berätta det. Mycket av hur en demokörning landar och sedan sätter spår kan ju bero på vilken erfarenhet och inställning den som kör den har. Så jag tänker att det kan vara bra att reda ut direkt att jag är långt ifrån någon expert och saknar i stort sett erfarenhet av teleskoplastare, i alla fall att själv använda dem. Jag vill därför varna att detta kanske kan bli som en liten recension av teleskoplastare i allmänhet istället för just specifikt för just det märke och modell som vi provkörde. Min bild av teleskoplastare har alltid varit att de verkar som att de passar bra på lantbruk och vad jag vet så har Bobcat ett bra rykte, så jag var väldigt spänd på detta. Detta är en demo körning som vi skjutit lite på för att vi skulle få tid att ”prova den på riktigt” och till slut fick vi till det ihop med att vi skulle plocka ihop balar i första skörden. Så balplockning på fält är det arbetsmoment som den fick göra mest hos oss.

Vill man få en överblick av maskinen finns länk till specifikationer här –> http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.bobcat.se/wp-content/uploads/2022/10/TL43-80HF.pdf

Vi börjar med lite bilder:

Maskinen levererades till oss en söndagskväll utav Bengt och Markus från DMB Maskin AB. Trevlig gäng som presenterade maskinen för oss på ett bra sätt.
Det första vi gjorde var att sätta på en balklämma på den. Det var lite mixter eftersom att maskinen hade stora BM och vi försöker nu hålla våra redskap till euro eller trima. Som tur var så gick det att lösa med en gammal adapter.
Uttag för tredjefunktion samt fri retur sitter här på bommen.
Flat-face kopplingar som det gick smidigt att släppa trycket på utifrån genom att bara trycka på kopplingarna.
När klämman var monterad fick den ge sig direkt ut i balplockarbranchen för att provas på riktigt.
Den var kompakt och smidigt på fältet. 8 000 kg är lite tyngre än av vad vi brukar lasta med, men den gick stadigt.
Jag var väldigt orolig över att sikten skulle vara för dålig för att plocka balar med eftersom att bommen sitter lite i vägen för att man ska se vad som händer på högre sidan i vissa arbetsvinklar. Det visade sig dock snabbt vara en onödig grej att oroa sig över för det gick fort att komma in i.
Sikten från hytten var bra vid balplockningen.

Har inte mycket att jämföra med, men sikten bakåt var också bra. Denna ska tydligen sakna någon stolpe bak som många andra märken har.
För att förbättra sikten bakåt när man backade så fanns det en backkamera som automatisk hoppade igång när man la i backen.
Bra även när man ska se hitchkroken som syntes vådligt tydligt i kameran.
Sikten vid användning av pallgafflar var också bra.
Tydliga reglage som var lättåtkomliga. Något som var trevligt med denna maskin och som inte är så vanligt var att joysticken satt ihop med sätet och inte var fast monterat någonstans. Joysticken följde alltså med stolen både när denne justerades och om stolen rörde sig för att det guppade. det fanns även viss justeringsmöjlighet med att justera armstödets vinkel gentemot stolen. 
Fler reglage
Reglage vid ratten. Skoplås, reversibla fläkten och knappen för att kunna köra bommen även om den varnar för att något är för tungt.
Under motorhuven är min uppfattning att allt som man behöver komma åt satt lättåtkomligt.
Vi provade även att lasta lite dynga en snabbis med maskinen.

Så vad tyckte jag då?

Jag ska nu försöka rikta in mig på just den här maskinen och inte teleskoplastare i allmänhet, men kanske misslyckas. Teleskoplastare tycker jag hursomhelst absolut är en intressent maskin för lantbruk, det finns många fördelar. Jag har ju som sagt var inte så mycket att jämföra med, men jag tycker spontant att detta var en trevlig maskin som gjorde det man kan förvänta sig att den skulle. Plocka balar gick jättebra, den var snabb och rapp iväg vilket led till att kapaciteten på plockningen blev bra. Här gjorde fjädringen på bommen ett jättebra jobb och tog bort många av de skumpiga rörelserna som annars kan komma från en lastare. Jag upplever komforten som god och jag kan inte direkt säga att jag saknade hyttfjädring när jag körde den. Det kan vara så att min kropp saknade den lite efteråt. Något som däremot tyvärr drog nere komforten något var att AC´n var dålig, när det var varmt ute fick den gå för fullt och det blev ändå varmt i hytten. Ok detta var så det var eller om något inte var som det skulle vet jag inte, men jag hittade inga fel. Hydrauliken upplever jag som följsam och lätt att komma in i och använda. I alla fall så länge man jobbade cirka två meter från marken, kom man upp lite högre så upplever jag att det blev svårare. Det kan vara en vanesak, men jag kom inte riktigt in i det när jag lastade dynga med den.

Detta var ungefär vad jag hade om maskinen, mer än så här hann jag inte prova. Jag hann inte prova alla funktioner och finesser som fanns, men det fanns en hel del intressanta grejor som till exempel begränsning av lyfthöjd eller ”skaka ur skopan”. Mitt helhetsintryck av maskinen är att det är en bra och rejäl maskin. Komforten var (som jag upplever vanligt bland lastmaskiner) något sämre än traktor med lastare, men jag antar att den inte är byggd för att jobba på samma sätt. Jag har många gånger funderat på om inte en teleskopare kan passa oss bra och det tror jag fortfarande, frågan är bara när. Nu har vi ändå provat ett märke och ska vi köpa en i framtiden så kommer den helt klart vara med i matchen.

Tack DMB Maskin AB för att vi fick prova.