Vi börjar bli redo

Förberedelser, förberedelser och ännu mer förberedelser det är vad det fortsatt har handlat om hos oss, men nu börjar vi bli väldigt redo. Kvar är bara några småsaker. Här kommer i god sed en liten rapport.

Redo för spannmål

Vi börjar där vi slutade sist, det är ju trots allt bäst att göra klart en sak i taget och nu är ännu en sak just klar. Spannmålsanläggningen är nu redo för att ta emot spannmål. Den är nu städad, servad och genomgången. Jag passar mig för att lämna garanti, men jag känner mig säker på att den är i så gott skick som möjligt för att ta sig an skörd 2024. Det finns bara två små undantag… Det ena är att vi imorgon och på tisdag kommer leverera ut dem sista 270 tonen vete från förra året så att vi får optimalt med plats och slipper blanda förra årets dåliga kvalitet med (förhoppningsvis) årets goda kvalitet. Det andra är att torken inte är riktigt provkörd än, fram tills igår så saknade vi nämligen flis. Nu är det ändrat och torken kommer gå att provköra den med. När dessa sista detaljer är klara så är det helt klart på torken för att ta emot 2024 års skörd.

Nu är hela allt ihop genomgånget och servat. Man ser nu även de första lassen flis ligga på plattan. Flisen kommer från egen skog.
Dammsugning runt själva torken.
Smörjning av elevatorer uppe på silo med fin utsikt.
Dammsugning av silo
Inställning av sveperskruv.
Sista fixet innan gropen var redo och kunde stängas. 
Färdigt
Nu kan även en fågel se att allt är redo för action.

Maskiner

Förutom torken så måste även lite maskiner fixas till inför skörden. Metsjökärrorna måste tvättas, servas och de hydrauliska taken måste monteras. Idag så fick de sig varsin tvätt och imorgon servar vi upp dem och monterar dem hydrauliska taken. Traktorerna ska också vara redo och de var dem i stort sett efter att i veckan fått sig ordentlig service. En detalj var bara att 720:inn hade smalhjulen på sig och de passar varken för plöjning eller spannmålstransport. Idag åkte de ”normala” hjulen på och den är också redo för skörd.

Smala hjul passar inte så bra nu, så de fick åka av och stoppas undan tills i höst eller nästa år.
Kärrorna tvättades.

Bra tvättväder.

Grödorna

Ja, hur ser det ut med grödorna då, blir de någe mogna? Ja, det går i alla fall åt rätt håll, men vi har inte något som är riktigt redo för tröskan än. Vi har ju ingen sån där kanontidig sort i år utan vete av sorten Linus är nog det tidigaste vi har. Det närmar sig som sagt var däremot och nästa vecka någon gång är vi nog igång om inget konstigt händer. När är lite beroende på lite olika parametrar, men när det går så väntar vi inte. Här kommer lite dagsfärska bilder från fälten.

Här har vi vårat Linusvete. Axen står fortfarande tydligt upp.
Kärnor från Linus. De är betydligt mer mogna än vad jag trodde genom att kolla på fältet från sidan. Får se när vi sätter fart.
Mer Linusvete i motljus.
En titt på rapsen.Den ser ganska så mogen ut på håll, men kommer man nära ser man att den är ganska så grön fortfarande. 
 Gott om gröna baljor
Svarta, men svullna av vatten.
Grön
Liten bild från ovan.
Vete av sorten kask som är lite sent sått. 
Kask kärnor.
En liten skrumpen och halvtorr körna, men annars så är de flesta ganska så blöta.

Det var ungefär det hela. Nu laddar vi inför nästa vecka som kommer innehålla en hel del. Det verkar som att allt brakar loss då med bland annat tröskning, halmpressning och grässkörning.. Sen har vi lite annat på gång också, vi får se hur det går med det…..