Första vetesorten är tröskad

Dag tre av skörden har nu gått av stapeln och med den blev vi färdigtröskade på vetesorten Linus. Skönt att kunna göra en första bock i listan för denna skörd.

Våran tidiga sort

Efter att ha gått ifrån sorten Norin för försöka få lite högre avkastning så var nu Linus våran ”tidiga sort”. Vi har en tidig sort av många anledningar men dels för att dra ut trösksäsongen lite, för att komma igång med halmen tidigt och för att öka chansen för att kunna så höstraps. Det finns som sagt var många fördelar med en tidigt sort. En nackdel kan dock vara att man nog i regel offrar lite i avkastning. Det stämmer inte alltid, men vi räknar i alla fall med det. Fördelarna får dock väga upp.. En annan nackdel som är just på denna sorten är att den inte är falltalsstabil och med förra året i bagaget så kändes inte det riktigt kanon. Men som jag sa förra sommaren när vi valde sort ”hur ofta har vi bommat falltalet?”. Det fock jag äta upp förra året när vi inte lyckades få ett enda korn med falltal godkänt som brödvete. Hursomhelst så verkar Linus vara en rätt så trevlig sort att odla, även om den blir bortbytt till nästa år.

11 juli så Linus (sorten inte människan) ut så här.
Ungefär samma plats 30 juli, då såg det ut så här. Nu ligger det halmbalar där, men det har jag inget kort på…

Första bocken

Perfekta skördedagar och bra flyt gjorde idag att vi på eftermiddagen kunde avsluta våra ca 53 hektar Linusvete. Med det är första sorten för hösten avbockad från skördelistan. Riktigt skönt med tanke på just att den är falltalinstabil vid regn. Jag själv har inte varit inblandad alls i tröskningen, men vad jag har förstått så har allt gått väldigt bra. Det har varit förvånansvärt låga vattenhalter på det vi tröskat. Snittvattenhalten ligger på 15,5 %. Det är väldigt ovanligt för oss att få börja tröska på så låga vattenhalter. Inte alls otrevligt, men som sagt var ovanligt. Skördenivån verkar kunna var ok också. 7 500 kg/ha i snitt är en första uppskattning och det tror jag vi får vara nöjda med på dessa fält. Nu är det bara halmen som ska bärgas så är vi redo för att förbereda för sådd av höstraps. Efter att Linusvetet var färdigt fortsatte tröskan till sorten Kask och körde på för att jaga nästa bock på skördelistan. Även där med ganska så låga vattenhalter, 16-20 % i vattenhalt låg de lass som kördes in idag.

Här kommer lite tröskbilder från dagen. De är dock endast från när vi tröskade Kask, men det är ändå färska skördebilder. Janne tröskar och Thobias sköter spannmålstransporten.

Min dag har mest handlat om halm igen, full fart på pressning både hemma och hos kunder nu. Riktigt härligt och det är gott om fin halm än så länge i år.

Min vy under dagen.
Vädret bjuder nu oss på vackra skördedagar, tack vädret för det!!