Nu har vi bytt till större tröska
Efter att nu i några år legat på gränsen av vad vår tröska klarar av att tröska så har vi nu tagit steget och bytt. Förhoppningsvis har vi bytt upp oss, större och nyare är den i alla fall även om den inte är helt ny. Hursomhelst så kan vi nu välkomna Claas Lexion 770 TerraTrac med 1230 Variobord till oss.
Det finns hur mycket som helst att skriva om detta, men jag kommer nu hålla det lite kort och förmodligen återkomma till ämnet senare när jag har mer tid och piggare i huvudet.
Stort steg
Det är ett inte helt litet steg för oss att ta på många sätt. Att gå från 7,5 meters arbetsbredd till 12 meter (1230 om man så vill) är ett stort steg. Hursomhelst så gör vi det för att öka kapaciteten på tröskningen, vilket är något vi verkligen känner att vi behöver göra. Vi har under flera år byggt upp spannmålsanläggningen för att klara detta och nu är det dags att prova. Efter att ha provat den idag så kan vi i alla fall konstatera att kapacitetsökning blir det helt klart.
Anledning
Det finns många anledningar till att vi nu byter upp oss i tröskstorlek, trotts det rekorddåliga året vi hade förra året. Den bästa anledningen är nog den som Thobias sa häromdagen: ”jag hann bara vara med och köra hem spannmål i två dagar så var ni tvungna att beställa större tröska för att hänga med”. Skoj och sido, största anledningen är att vi är i behov att effektivisera skördemomentet och tröskan har nu varit det som varit flaskhalsen under normala/vanliga förhållanden. Vi har nu ett situation när Christin så fort hon får tid ska operera sina armbågar, kan ske lite närsomhelst men förmodligen i augusti. Vi har också mer körning ute hos kunder just nu och behöver se till att vi har tid med både det och att sköta det hemma. Alltså behöver vi sätta mer fart på tröskningen. En annan grej är att vi nu räknar med att kanske kunna koncentrera körningen lite. För att hinna med nu har vi kört ganska så långa dagar och ofta in på nästa dygn, nu ska vi försöka korta dagarna. Det kanske inte är hållbart att behöva köra till 02:00 varje gång det går för att man ska hinna för att gå upp och börja serva 07:00 igen. Det sliter i längden… Detta var lite kort om några anledningar, men jag har som sagt var plan på att fördjupa mig i detta. Hur man nu kan vara så tokig så man köper en ny tröska efter förra årets katastrof år, men kom ihåg att det är ingen lyxbil vi köpt utan ett arbetsredskap.
Claas 770
Valet har egentligen inte varit så jättesvårt, vi gillar Claas tröskor och har spanat mycket på dem och när vi såg denna så fångade den vårat intresse. Den har gått straxt under 800 timmar på verket och är en årsmodell 2018. Den verkar ganska så perfekt för oss, hoppas nu att det är så.
Här kommer bilder från tröskans första skördedag hos oss när den skördade cirka 36 hektar fint vete. Den har legat på en kapacitet på cirka 50 ton i timmen i snitt vilket inte är så dumt en första dag på jobbet.
Förutom tröskningen så har även halmpressningen rullat på idag, den stod jag för.
Detta var det för detta inlägg, återkommer som sagt var mer om vårat tröskköp och tankar sen när allt lugnar ner sig, men nu ska vi reda ut det här med skörd och sådd först.