Första etappen skitspridning

Vi fortsätter att fylla våra dagar med sysslor utan att anstränga oss för att hitta något att göra. Idag har en del grejor kunnat betas av på listan samtidigt som några saker tillkommit. En av sakerna som kunnat betas av är i alla fall skitspridning etapp ett utav två.

Skitspridning på vallbrottet

Efter några år i vall så är det nu dags för några av våra fält att få komma med i växtodlingen med spannmål igen. Vallen har vi haft där av olika anledningar, men en var att det sista åren vi odlat spannmål där var så stora viltskador så det inte var lönsamt. Nu gör vi ändå ett försök igen och det ska bli höstkorn där. Vallen har avdödats med glyfosat och det har städats runt fälten med puts och kedjeröjare. Kvar innan plöjning var nu bara att sprida djupströbädd. Dessa vallar har nu legat sedan 2020 och en hel del gräs har tagits bort. Det har hela tiden gödslats för vad vi tagit bort med mineralgödsel och det är ju inte så dumt, men att betala tillbaka till marken med djupströbädd gör inte heller något. Vi har ju som sagt var tagit bort en del organiskt material och då känns det bra att betala tillbaka med organisk material. Markkarteringen skriker inte heller direkt blått när det gäller kalium och detta är lite lättare jordar så lite kaliumrik stallgödsel kommer göra gott. Ska marken bli bättre måste vi betala tillbaka minst det vi tar bort, annars är missväxt och svält på gång.

Efter att nu plockat bort näring och organisk material i form av skördat gräs betalar v nu tillbaka med djupströbädd.
I Juli körde vi upp den gödsel vi planerade att sprida.

Spridningen

Spridningen idag sköttes utav våran granne Per. Vi brukar ju kunna ha två skitspridare som kör när vi är igång, men idag så var det planerat för att endast köra med en. Högarna var tippade på de fälten där de skulle spridas och det var inga stora fält med långa avstånd på, så vi räknade med att det skulle stämma bra med en spridare. Det gjorde det också och jag och grävmaskinensom lastade hade hyffsat fullt upp, med att lasta, städa och blanda runt i högen. Hade vi haft en spridare till idag hade det blivit mycket dötid för spridarna, mer än vad som kan vara motiverat för att effektivisera momentet. Dagens giva var ungefär 20 ton /ha och det var mest torr dynga med mycket halm i, så detta bör kunna göra susen för marken. Så en snabb och smidig spridning på straxt under 25 hektar blev dagens resultat.

Dagen bjöd på denna uppställningen i skitkörarbranschem på gården.
Per med spridare skötte utplaceringen av dyngan.
och jag och grävaren skötte lastningen.
Full fart med maskmat.
Ut med dyngan

Här ligger fyra högar strategiskt utplacerade och väntar på att spridas.
Dagen bjöd på en flytt med trailer för att komma mellan fälten.
Teamet som tog hand om det idag. 
Samtidigt som vi spred skiten så städade Thobias upp det sista runt fälten. 
En rand mellan fält och det som röjts med kedjeröjaren togs nu bort.
Städa, städa. 
Tyvärr så blev Thobias inte riktigt klar. Traktorn valde att ge upp. Detta är en historia som händer i detta nu, men kan kort sammanfatta att det som hänt så här långt är att den gick sönder, lagades och sedan gick jättesönder. Där är vi just nu…
Den var tillräckligt trasig för att inte kunna ta sig upp på trailern själv.

 

Här är en bild som kan beskriva läget litegrann… Nu står den i alla fall på trailern och väntar på att få åka dit den ska för att lagas. 

Spillsäd

Något mer som hunnits med idag är att spillsäden på den sådda rapsen duschats bort. Rapsen är nog nu att klassa som att den är på gång så vi kommer satsa på den så länge inget tyder på något annat och då vill vi inte ha någon spillsäd av vete som är där och konkurrerar om fukt och näring. Det sprutades idag med Agil och en dos på 0,5 liter/hektar.

Spillsäden för några dagar sedan. Den var inte sämre idag.
Rapsen ser också ut att trivas ganska så bra, så det skapar en bra känsla i magen som gör att vi nu kommer anta att den tagit sig och kommer att växa om inget konstigt händer.

Thats it for today, imorgon väntar nya utmaningar.