Förberedelserna inför höstsådden är igång

Jag kanske råkar dra av en lite missvisande rubrik nu, för höstrapsen är ju redan sådd, en del dynga utspridd, en del kanter städade och nästan allt vi gör är ju förberedelser inför framtida sådd. Men nu har vi i alla fall flyttat det största fokuset till att förbereda för höstsådd av spannmål. Höstkorn och höstvete är det som det ska förberedas för nu.

Viktigt underhåll

För att det ska växa bra på fälten krävs en massa insatser och det finns en massa olika sätt att gå till väga på. En sak är i alla fall gemensamt för alla sätt att odla på och det är att det måste sås. En annan sak är att alla fält måste underhållas om det ska fortsätta gå att odla på ett bra sätt. Ett av de viktiga underhållen är att se till så att vatten kan ta sig från fälten och i vissa fall hindras från att ta sig ut. Diken och brunnar måste fungera som de ska. Det är ett evigt underhåll som måste löpa på hela tiden. Det är inte alltid lätt att hinna med, särskilt inte på sådant som ska höstsås. Fönster man har på sig blir ju så mycket kortare då. Det är ändå som sagt var viktigt och vi försöker hinna med så mycket som möjligt nu innan sådd. Räcker det inte så ser vi till att lösa det på annat sätt. Nu har jag i alla fall haft tid med just detta där vi nu bryter vall för att så höstkorn. Det känns alltid skönt när man kan få förbättra förutsättningarna för en bra skörd.

Jag och grävmaskinen har nu fått jobba lite med att underhålla diken och brunnar.
Här har vi ett dike som rensades ordentligt 2018, men som ni ser så är det i behöv av lite underhåll igen.
Medans Thobias och kedjeröjaren tog han om buskarna så började jag rensa botten lite snabbt. Detta blev ingen totalrensning där kanter snyggades till, utan endast en rensning i botten för att få vattnet att börja rinna igen. Svårt att se, men cirka 50 cm slam rensades bort.
Samma dike som ovan några timmar senare. Inget sly och ren  botten. Massorna är nu utspridda ordentligt och ligger inte som här på bilden.
Längre upp i systemet fann en brunn som behövdes rensas. Så fram med brunrensaren och ösa upp slam ur botten.
Problemet var bara att vattnet i brunnen skulle rinna ut i diket som finns med på bilderna här ovanför. Röret från brunnen är med här på bilden, det syns bara inte… Detta var en av anledningarna att diket behövde rensas.
Samma plats, annan vinkel. Nu syns röret helt plötsligt och det kommer gott om vatten ifrån det.
Det var inget litet rör heller. Detta behövde verkligen ligga framme så det kan rinna ur det.
Ytterligare lite längre upp i systemet har ett slukhål dykt upp och det brukar ju betyda att något är trasigt under.
Arbetet med att hitta vad som inte stämde satte fart. Här går gamla träslanor i ett täckdike på gammadags vis. Det som är spännande är att dessa fortfarande verkar fyll sitt syfte och fungera.
Vid lite vidare grävning kunde ett fungerande tegelrör hittas bakom en stensil. Så inget jättetydligt fel kunde hittas.
Stensilen plockades om och fylldes på (aknar bilder på när det var gjort). Sen fylldes det igen och nu funkar det förhoppningsvis.
Fler rör petades fram.
och fler brunnar fixades.
Två fält fick även en ny förbindelse i form av en överfart. Här läggs överfarten så centrum på den hamnar på 12 meter från fältkanten. Då hamnar våra 24 meters redskap rätt direkt när de byter fält.

Förutom detta så har plogen idag börjat rulla på vallbrottten:

Janne och plogen dundrar fram

942:an har också fått tillbaka sina dubbelhjul idag. Om allt går som det ska så ska den kultivera imorgon.