I mål med tröskningen

Så kom den dagen i år också, dagen som vi blev färdigtröskade. 2024 blev den dagen alltså första september och sist ut var kornet som vi ska ha som foder till våra tjurar.

Yes, nu är vi som sagt var i mål med ännu en växtodlingssäsong. Vart vi nu ska dra gränsen för när en växtodlingssäsong slutat är kanske inte riktigt klart och tydligt. Vi har fortfarande torkning, försäljning, leverens, utvärdering etc etc kvar, men fältarbetena är i och med dagens tröskningsavslut färdiga. Det är en väldigt skön känsla, även om man nog kan säga att luften på något sätt går ur en litegrann. Det var ingen hård tröskdag, vi hade endast 10 hektar korn som skulle av, men risken för skurar fanns och det satte åtminstone lite spänning på det hela. Hursomhelst så hade det nog inte spelat så stor roll om det var 5, 10 .30 eller 50 hektar som idag kördes jag tror att ett känsla av trötthet ändå skulle infinna sig i och med att ett stort moment är avklarat och man kan slappna av över i alla fall det. Nu är det bara resten kvar, men att se till så vi har något att tröska nästa år.

Bilder från dagens körning

Raps stod på schemat sist, så agen börjades med att ställa om tröskan till stråsäd igen. Bland annat fick rapsknivarna tas bort.
Starten på årets sista fält är inledd.
Tröskan äter vändteg.
Kornet var inte så märkvärdigt, men ändå helst klart värt att tröska. En första uppskattning är att vi hamnade på 4-4,5 ton/ha. Återkommer när det är torkat och uppskattat bättre.
Det var en ganska så gles gröda och axen var inte så kaxiga, men i mina ögon så var ändå kärnorna hyffsat stora. Tror att det var tur att julivädret bromsade upp utvecklingen något.
Korn.
Nollrutan på NPK från sådden. Den syns inte jättetydligt, vilket kanske kan tolkas på två sätt. Hyffsat näringsinnehåll i marken och inte jätteskörd på gång.
Här är slutet nära.
Det surhål vi ägnat lite tid åt att få bort har helt klart krymp och allt vi sådde i våras kunde nu tröskas. Spännande att se hu det nu ser ut i höst, allt borde gå att så nu.

Taket på den nästa sista kärran för året stängs.
och där tippas årets sista lass.

Årets trösksäsong

Det går att se på säsongen med lite 0lika ögon och sätt, men kollar vi på själva skördemomentet så har det i år gått väldigt bra. Det har varit väldigt lite trasor både på maskiner och på torkanläggningen. Jag kan just nu inte komma på att vi haft något större oplanerat driftstopp alls. Rena drömmen om man nu ska jämföra med förra årets mardrömsår.

Här firas att vi är klara med lite utvalda bilder från årets säsong:

default
default
default
default

default

default
default
default

default
default
default
default
default
default
default
default
default
default

De kom i omvänd ordning mot var de ät tagna, men det kan man kanske se som en tidsresa.

Skördeängder och kvaliteter får nog få ett eget inlägg längre fram ihop med någon slags utvärdering av året. Nu ska här snabbladdas batterier så jag är helt redo inför kommande vecka när vi ska sätta allt fokus på att etablera 2025 års skörd.