Underhåll

Förberedelserna för sådd pågår för fullt. Det är en hel del fältarbeten med inriktning på jordbearbetning som nu ska ske och för att det ska kunna ske så måste maskinerna vara i skick för det. Just det har varit mitt fokus just nu, underhåll av maskiner som ska rulla. 

Plogen

Plöjning är det moment som just nu är det som är mest begränsande och vi kommer nu ha båda våra plogar igång. Sexan kommer i huvudsak köra på och femman kommer städa upp korta drag och vändtegar. Men när maskiner används så slits de och det gäller inte minst plogar. Igår var det dags för sexan att få ett depåstopp för byte av slitdelar. Det byttes en hel del grejor bland annat skär, landsidor, knivar, några vändskivor. Det tog i stort sett hela dagen för mig och inte förens det var mörkt kunde den rulla ut redo. Idag var den tillbaka i tjänst och har vänt en hel del jord.

Igår hamnade sexan i verkstaden för en genomgång och byte av slitdelar
En pall med smått och gott. Vad smidigt det är när man kan hämta en hel pall med grejor och sedan bara lyfta in den i verkstaden när man ska ha den.
Till slut var det klart och plogen kunde rulla ut med en hel del nya glänsande delar på sig.
Idag var den igång igen.
När saker används så slits de, så enkelt är det och i år verkar vara ett sådant år när det kanske sliter lite extra på det som går i jorden.

Ikväll var det trotts gårdagen i verkstaden dags för ett litet depåstopp igen och svetsen fick rycka in för att snabbt fixa en grej.

Harven

Efter plogen kommer harven, så är det i alla fall hos oss. Därför så är det kanske ganska så naturligt att det stod på tur att få kärlek efter plogen. Detta skulle teoretiskt redan vara gjort i somras, men som vanligt så är inte riktigt verkligheten samma som teorin. Nu idag så fick sig i alla fall harven en genomgång och service. Det var inga jättegrejor som gjordes, men det tog ändå i stort sett hela dagen. Fast då städade jag efter plogen också och lite annat, men det tog ändå tid. Det som var det största projektet var att byta ut ett lagerhus i ena boggiestället. Det behövde skäras bort och ett nytt svetsas dit. Detta har varit på gång ett tag, men det ha fungerat så det har fått hänga med ett tag. Nu vågade vi dock inte låta det gå längre, utan det byttes.

Harvens tur att stå utanför verkstaden.
Ett boggieställ var glappt tack vare att lagret satt lite löst i lagerhållaren, så det var bara att byta.
Skära bort det gamla.
Svetsa dit det nya
Dit med allt igen.
och måla lite, så blev det som nytt igen.
Sen var det dags att vända spetsar.
Nyvänd, nu går det ett tag till.
Service pågår. Förutom boggilagerhuset så drogs det lite hjullager, byttes pinnar, smordes och kollades över allt. Nu är harven redo för att sätta fart med att skapa bruk för såmaskinen som är på tur att få sig en omgång och genomgång. 
Några bilder på rapsen får avsluta det hela. Den verkar verkligen ha bestämt sig för att växa nu.
Den fick sig nu en dusch för att hålla undan konkurrerande ogräs. Belkar var det som kördes.

Nu väntar säng och sömn, god natt.