Sådden är igång

Ändrad väderprognos ändrade våran planering och från att ägna oss mest åt förberedelser inför sådd, så blev det nu sådd i fokus. Idag åkte höstkornet ner i backen och imorgon fortsätter vi med höstvetesådd.

Höstkorn

Det har varit en liten rysare nu i höst om det höstkorn vi beställde tidigt nu skulle dyka upp eller inte, och det blev en plötslig rysare som vi nog inte riktigt räknat med. Hursomhelst så kom det till slut höstkorn, men inte från den leverantören vi först hade beställt av. Det löste sig i alla fall och nu slipper vi chansa och så höstvete där. Sorten SU XANDORA blev det nu som såddes. Tyvärr så kom det inte riktigt i den mängd vi hoppats på, så vi fick välja att antingen gå ner lite i utsädesmängd eller inte så hela den planerade arealen. Valet blev att i första hand gå ner lite i utsädesmängd om det var rimligt. Utsädesmängden fick då bli den mängden utsäde vi hade delat på arealen vi skulle så och det gav då 330 grobara kärnor/m2 vilken ändå inte är så tokigt även vi gärna skulle legat på 375 minst. Det sådde i alla fall idag ihop med MAP där givan styrdes av en styrfil. Nytt för i år är att jag använder N-sensorns dator och program för att använda styrfiler, eftersom att våran såmaskin inte är ISObus så behövs något som kan styra den seriellt, och detta var en utmärkt lösning tycket jag. Nu är våra 25 hektar höstkorn i marken, hoppas nu att det kommer trivas.

 

Såmaskin och traktor nästan redo för att ge sig iväg att så.
På fyllning och koll av reservdelar.
Styrfiler för fosforgödsling gjordes på markkartering.se
Styrfilerna lades sedan enkelt in i N-sensorns terminal som fungerar fint även om in N-sensorn själv är med.
Fyllning
Korn och MAP var dagens ingredienser.
Vridprov på gång
Sen kom sådden igång.
Både utsäde och gödning hamnade för det mesta bra och faktiskt i fuktig jord. Det känns som att det kommer att gro och sätta fart ganska så fort nu. 

Dagens sista fyllning.
Till slut var allt klart för dagen och allt korn vi ska så i höst är nu sått. Skönt, nu kan vi fokusera på höstvete för fulla muggar.

 

Skönt att nu vara igång med sådden, det är alltid skönt att komma igång och se så att allt fungerar som det ska och det verkar det som just nu. Hoppas bara att jag vände fröna åt rätt håll så de inte växer neråt….