Sådden står men plogarna går

Efter gårdagens regn och med mer regn prognostiserat idag så står harv och såmaskin stilla för tillfället. Istället så får nu plogarna jobba på med att vända så mycket jord som möjligt så att vi bara kan köra på med sådd sen när det går. 

Regn

Efter att ha varit ganska så torrt ett tag så hade man nästan glömt bort att det kunde regna på riktigt, men det kunde det. Det var inga jätte mängder, men straxt över 10 mm fick vi i alla fall och det var tillräckligt för att sådden skulle bli stående och med mer i prognosen så vågade vi inte harva mer heller. Typiskt med lite avbrott, men regnet som kom var även efterlängtat. Dels gör det nytta för det som redan är sått och sedan så blötte det upp den torra hårda jorden som vi nu ska jobba med och gjorde den lite mjukare. Det både gick och blev bättre att plöja efter regnet, så vi ska nog inte gnälla över det som nu kommit. Nu hinner vi kanske dessutom plöja undan lite och vi kommer inte kunna bli färdiga med sådden om vi inte blir klara med plöjningen. Det är nu om det inte slutar regna och bara fortsätter som det kan bli lite tråkigt… Men, men vädret styr vi som sagt var inte över utan får helt enkelt anpassa oss när det styr över oss….

Harven står startklar närhelst det går, men det är inte just nu…
Även såmaskinen är nu riggad och redo. Det får nu bli 720:in som får dra såmaskinen.
Tömning av såmaskinen. Vi är inte helt säkra på vart vi kommer börja så och vilken sort, så det är lika bra att se till att såmaskinen är tom och redo för vilken sort det än blir. Då går det fortare att komma igång.

Plogarna får gå

I skrivande stund har vi ungefär 99 hektar kvar att plöja innan vi är i hamn och det är som sagt var areal som måste plöjas för att det ska kunna sås. Alltså är det ett arbetsmoment som måste gå i mål för att resten ska kunna gå i mål, nu när sådden inte kan rulla så passar det perfekt att köra på med plogarna. Båda plogarna rullar just nu så mycket det går. Femman går på dagarna och sexan går nu på skift. Jag är nyss hemkommen efter att ha kört nattskiftet på sexan och om allt går som det ska så hoppar jag på den ikväll igen.

Sexan får som vanligt gå ute på fälten där det går att bara köra på.
Femman får gå på vändteg och som här där det är lite kortare drag.
Medans våran 724 är iväg på reparation (igen), så har vi denna 724 som vikarie (igen)
Tankning och service innan jag hoppar på nattskiftet.
Sen var det bara att köra på

Som sällskap fick jag lite regn.

Nu väntar träning och sedan lite sömn, så får vi se vad denna dagen sedan har att erbjuda.