Nu rullar harven igen

Efter ett blötuppehåll där vi lagt tiden och energin på att plöja så mycket som möjligt så var det idag dags för harven att börja rulla igen. Idag var det nästintill perfekta förutsättningar för att harva de fälten vi planerat att köra, så det var inget att hålla på utan bara att köra igång. Nu blir det harvning och sådd i fokus.

Plöjningen

Efter att ha legat på med plogarna så mycket vi kunnat, så ligger vi nu faktiskt ganska så bra till med plöjningen. Från att häromdagen haft cirka 99 hektar kvar att plöja till att nu endast ha några vändtegar och något litet fält kvar. Det är lite svårt att snabbt uppskatta återstående areal, men det är i alla fall inte så mycket kvar. Det som nu återstår får den femskäriga plogen ta hand om. Får se hur mycket det är kvar imorgon kväll…

Efter att ha haft några dagar med plöjning för fulla muggar, där vi försökt få det så effektivt som möjligt med skift på den sexskäriga och service i fältkant, så kunde vi i gårkväll lugna ner det.
Ett av sista fälten för sexan att plöja detta år.

Harvning

Med cirka 300 hektar kvar att så, så känns det som att det nu skulle vara skönt att komma igång. Även om allt går så bra som det kan, så tar det ändå ett tag att så. Därför så var det idag väldigt skönt att vi kunde sätta fart med harvningen igen. Det är alltid lite klurigt det där med när det går att köra. Kör man för tidigt så kladdar det och man packar och förstör mer än man gör nytta, kör man för sent så blir det svårt att få bruk. Det där har farsan en himla känsla för. Dagen började med att vi åkte en rund för att kolla vart det kunde gå att börja och som tur var så var det där vi helst ville komma igång. Det är där vi ska så sorten Chevignon. Där hade vi lite allt möjligt att åka på, sådant som var harvat en gång och två gånger innan regnet samt orört plöje efter både höstsäd och vårsäd. Det som var tur var att allt detta gick att köra. Det bådar bra inför morgondagen och det är inte omöjligt att såmaskinen kommer kunna få komma igång imorgon eftermiddag.

Dagen började med en runda för att kolla vart och om det skulle gå att harva. Beslutet blev att köra här. Vi ville komma ut på det innan det torkar för mycket för då brukar detta kunna bli hårt och kokigt.
Senare på dagen harvades det i där vi haft vårkorn.
Det ser kanske lite kokigt ut, men det blev faktiskt ganska så bra.

Första harvning
Stenplockning och harvning
Holländare fick sköta stenplockningen idag. 

Andra bilder från dagen:

En titt på rapsen som inte ser så dum ut.
Här är rutan där vi inte vältade. Den syns tydligt.
Det är stor skillnad på antalet plantor och hur långt de kommit i och utanför rutan. Det känns helt klart som rätt beslut att vi vältade.

 

Vetet som såddes i måndags börjar nu att spricka upp och gro.

Nu hoppas vi att väderprognosen håller sig som den är just nu, då finns det stor chans för succé.