Sådden är igång igen

Efter några dagar uppehåll kom vi igår eftermiddag igång med höstvetesådden igen. Vi har nu lyckats peta ner ytterligare 60 hektar höstvete och det är riktigt skönt att vara igång igen.

Igång igen

Det är som sagt var riktigt skönt att vara igång och kunna beta av hektar med såmaskinen igen. Höstsådden är ju ett av höstens stora mål och viktig för oss, så varje sått hektar känns skönt. Förhållandena är just nu väldigt fina, det är fint bruk, fukt finns och vi verkar ha vädret med oss så det är med en bra känsla vi nu sår. Vi kom igång med sådden igår eftermiddag och nu ikväll så stannade hektarmätaren på 61 hektar vilket gör att vi nu sått cirka 120 hektar utav dem 340 hektar höstvete vi ska så. Det finns alltså fortfarande kvar att så, men det går i alla fall åt rätt håll. Går allt som det ska enligt plan så är vi färdiga nästa helg någon gång, men mycket kan hända på vägen.

Efter några dagars stillestånd var det skönt att få sitta upp i såmaskinen och avverka lite hektar igen.
Inifrån hytten på 720:in som nu drar såmaskinen.

Vad sår vi då?

Just nu så är det den tidiga och nya höstvetesorten Chevignon som är i såmaskinen ihop med gödningen MAP (fosfor och kväve). Utsäde sås just nu i mängde 450 grobara per kvadratmeter, det känns som att det kan vara lagom. Man kanske skulle gå upp lite, men förhållandena är så fina och vädret verkar bra framåt (samtidigt som det inte var så lätt att få tag på mer utsäde än det vi nu har), så 450 grobara känns rätt. Vi borde kunna få upp i alla fall minst 80% om jag får gissa och då har vi 360 plantor per kvadratmeter och det ska väl kunna räcka till en fullgod skörd. MAP körs ut efter styrfil med fosfor som styrande faktor. Vi gödslar här för en skörd på 9,5 ton per hektar, vi vill inte att fosfor ska vara den begränsande faktorn. Det går här åt 140 kg MAP per hektar i snitt vilket är 32 kg fosfor per hektar i snitt.

Utsäde och gödning anländer till våran serviceplats.
Jag vill nog påstå att detta är ett väldigt bra höstbruk för vetet att växa i. Gro borde det i alla fall göra med den fukten som finns. 
Jag är nöjd med fröplaceringen på såbotten. 4-5 centimeters djup känns bra tycker jag.
Något som jag inte är lika nöjd med är hur mycket halm det är i utsädet. Det är inte helt optimalt….
Halmen tenderar att fastna och orsaka stopp i billarna. Som här på bilden när det ligger ett strå på tvären i en injektor.
Annars så rullar det på bra, men lite trasor hör till. Här har ett rörstift lossnat och med det veven till en sidopackare…
Helt igen, så här ska det se ut.

Hopfällt för att åka och serva dag två på denna etapp.
Förutom att harv och såmaskin rullar så har femskäriga plogen slitit på med den sista plöjningen. Nu är det inte mycket kvar att plöja…
Thobias är det som sköter plöjningen.

Nu hoppas vi att väderprognosen håller i sig så att vi nästa vecka kan gå i mål med höstsådden.