I mål med sådden

22 september blev datumet som sådden gick i mål detta år, för nu är vi färdigsådda med det som ska sås. Riktigt skönt, men man kan säga att proppen gick ur en lite nu. Något som var väldigt annorlunda i år mot andra år (jag tror alla andra år) var att vi gick i mål med sådden i dagsljus. Det brukar normalt vara antingen mitt i natten eller väldigt tidigt på morgonen med regnet hängande i luften. 

I mål

Som jag skrev ovan så gick nu proppen ur lite, så detta blir ett väldigt enkelt inlägg som berättar att vi är klara med sådden. Vi har nu sått 55 hektar höstraps, 25 hektar höstkorn och 340 hektar höstvete. Allting detta måste jag nog påstå var under väldigt bra förhållanden och det känns väldigt bra i magen. Innan vi drog igång dagens såpass så hann vi med en liten rund för att kolla läget på det vi sått och jag kan nog inte ens med kritiska ögon säga att något såg dåligt ut…. Det behöver inte bli bra för det, men det känns bra just nu.

Här lämnar såmaskinen ett fält för sista gången i år, för nu är vi färdiga.
Höstkornet som vi sådden7 september är nu uppe fint.
Men allt är inte uppe överallt riktigt än, men det finns gott om plantor som är på väg och snart är uppe.
En titt på vårat plöjningsfria fält. Här har Swiften gått en gång sedan har det harvats två gånger för att sedan sås med den Horsch Pronto som vi hade på demo.
Kärnorna ligger här bra på 4 cm djup och är helt klart på gång. Tyvärr så finns även lite spillsäd som man kan se i bakgrunden. Såmaskinen gjorde i alla fall ett bra jobb med att skära ner fröna. Mer om såmaskinen kommer i eget inlägg vi senare tillfälle. 
Raspen ser lagom bra ut tycker jag. Jag tror i alla fall att skördepotentialen än så länge inte är förstörd. Om några veckor kommer här vara mycket grönare.
Vi kan fortfarande konstatera att välta var rätt beslut. Rutan som här är lite glesare är den som inte vältades. Skulle hela fältet se ut sådär så skulle jag nog inte våga säga att vi var färdigsådda utan då skulle nog såmaskinen stå redo att ersätta rapsen med vete. Nu är det inte så vilket är skönt. Roligt och intressant med sådana här rutor där man kan utvärdera sina beslut.
Vete efter raps- Kultiverat med Swiften en gång sedan harvat cirka två gånger och sedan sått med Combijeten. Ser bra ut tycker jag. Detta är sått 8 september.
Kärnorna ligger på bra djup och verkar än så länge trivas och ha bra förutsättningar att fortsätta med det.
Chevignon som såddes för en vecka sedan. Det verkar också ligga bra till och vara på gång.
Att få se det man sår börja växa är verkligen en härlig känsla som jag verkligen gillar.
Nästa fas i växtodlingen är att börja med höstbekämpningen av ogräs. Här körs första sprutan och i den är det Diflanil.

Nu i veckan kommer vi flytta en del fokus till djurskötsel, men mer om det framåt.