Vi har börjat ta in kalvar

”Bättre sent än aldrig”, kan man ibland säga och det passar nog in lite nu när vi börjat ta in kalvarna. I den bästa av alla världar så skulle det redan vara gjort, men vi har helt enkelt inte haft tid utan prioriterat skörd och sådd. Nu har vi i alla fall börjat och de första kalvarna är nu inne.

Fortfarande full fart

Med sådden nu i mål kan man lätt tro att allt ska lugna ner sig, men riktigt så är det inte. Vi har fortfarande gott om saker att göra och är inte riktigt fulltaliga i arbetsstyrka, så än så länge kan vi inte andas ut helt och hållet. Växtodlingsmässigt så har nu ogräsbekämpning i den sådda stråsäden pågått och gick den gick vi i mål med ikväll. Vi har också en hel maskinpark som ska tvättas, servas och vinterförvaras med några undantag. Sen så har vi ju dem där djuren också som inte alls sköter sig själva. Nu är det dags att låta kalvarna komma in och även se till så de har någonstans att komma in.

Bara för att fröna är i backen och på väg upp är det inte riktigt läge än för att andas ut helt, först ska resten göras och sen fylls listan på igen.
Bild från i morse. Djuren går och betar och i bakgrunden rullar sprutan på vetet.

Intag av kalvar

Ja, huvudmomentet i mina två senaste dagar har handlat om att ta in kalvar med allt vad det innebär. Det ska förberedas inne och kalvarna ska in. Inte alls krångligt, men det tar tid. Nu är det i alla fall igång och under gårdagen och dagen har jag och Carro tagit in 47 kalvar uppdelat på två grupper. Vi gör som vanligt med att vi bygger fålla, skiljer ut korna och kör hem kalvarna.

Innan allt var helt klart för djurintag så behövde lite lysrör fixas, det fixade Elcenter åt oss idag.
Dags att halma upp så djuren har något att ligga på.

 

Bygga fångstfålla med grindar.
Första gänget vi jobbade med, en del inne i fålla och en del på väg in i fållan.
Det fanns en viss skillnad på motivation hos djuren. Vissa sprang som här på bilden förbi Carro när hon lockade på dem och rakt in i fållan.
Andra behövde en kombination av lockning oh motning.
Kalvgängen hamnade lätte utanför, men här är de sista på väg in.
Alla kalvar på plats inne i fållan.
Vi motar ut korna ur fållan, men behåller kalvarna.

 

Kalvar lastade.
Alla kalvar prickas av.
Sedan får de gå till sitt nya hem.
Nya hemmet.

Sen plockade vi ner fållan och åkte vidare mot nästa hage.
Kvar blev korna.
En liten konstig grej var att igårkväll så var det inga kalvar i den här hagen, men i morse så var det en. Det var inte så att vi missat en, utan den hade faktiskt lyckats rymma och ta sig tillbaka…Typiskt…
Skönt att nu ha lite kalvar inne, snart är alla inne då ska det bli ännu skönare.

Vi kämpar vidare tills vi är klara helt enkelt.