Eftersäsongen rullar på

Efter högsäsong kommer nästa säsong  och då tänker man kanske att det är dags för lågsäsong, men jag börjar lära mig nu att vi inte har någon lågsäsong. Det beror nog förstås på hur man ser det, men full fart och mycket att göra är mesta delen av året. Eftersäsong kanske inte heller är rätt ord, men jag tror att jag ska börja använda mig av det. Hursomhelst så är det nu efter våran mest intensiva period och det är dags att börja komma in i andra rutiner. Den här veckan har varit en typisk eftersäsongsvecka. 

Mindre arbeststyrka

För det första så är vi nu en liten mindre arbetsstyrka på gården. Vi har dels tackat av Thobias för hårt och bra arbete under skörd och sådd, nu får han återgå till sin ”vanliga” vardag i huvudsak. Fast han har redan ryckt in lite extra och kommer göra det framåt också. Guld med lite vikarier och extra personal ibland. Vi övriga fyra som jobbar på gården har också lite annat då och då som distraherar oss från gårdsarbete. Vi har alla lite olika andra uppdrag som varit mer eller mindre pausade under högsäsongen, men nu ska återupptas så det är inte sällan någon är i väg på något. Carro pluggar just nu som huvudsysselsättning och har en hel del att göra med det också. Det är nu också tid att ta ikapp sådant som inte hunnits med under högsäsongen vad gäller hälsan och Christin är hyffsat nyopererad och lite sjukskriven och Janne står på tur att också opereras, så det blir lite avlösning på sjukskrivningen där verkar det som. Dessutom är de båda nu iväg på semester i ett par veckor så just nu är arbetstyrkan verkligen reducerad till att i huvudsak endast bestå av mig. Den har dock förstärkts några gånger under veckan av Carro, Thobias, Anders, Tyra (som sommarjobbade hos oss) och imorgon kommer Johan som snickrar, murar och hjälper till med det som behövs, så helt solo har jag inte varit. Särskilt skönt när det varit jobb som krävt att man är två. Mycket går att göra själv, det tar bara lite längre tid, men vissa grejor är helt dumt att försöka göra själv även om de går. Det känns nästan konstigt att påstå att jag varit själv när jag ser alla namn som också jobbat, men mest av tiden har jag ändå varit solo. Får se hur det blir framåt, men det känns inte som att jag kommer bli sysslolös i alla fall…

Vad gör vi nu då?

Ja, vad gör vi nu då när högsäsongen tagit slut och vi är inne i nästa fas? Det är lite olika, vi ska nu alla ha semester och så fort Janne och Christin kommer tillbaka från sin så åker jag och Carro iväg på vår, egentligen till och med lite innan. Men kollar man mer på vad som händer arbetsmässigt så börjar det nu skifta över till att bli lite mer djurskötsel i fokus och mer rullande rutiner där istället för växtodling. Vi har även hela eftersäsongsarbetet med att tvätta och serva upp maskiner och det gäller både vallmaskinerna och dem som används i växtodlingen, den listan betas nu av på lediga stunder. Det har dock än så länge varit lite ont om lediga stunder där, men det har börjats i alla fall och först ut var/är såmaskinen. Det har också handlat om lite övriga jobb så som tillfixning av väg åt kund, besiktning av vårat tak efter att solcellsmonteringen verkar orsakat så att det regnar in, lite älgjakt, men det som nu tagit mest tid är ändå djuren. Det tar sin lilla tid att se till så att alla djur har det bra och fodra samt ströa åt dem, då hinner man inte alltid med så mycket mer än dem. Eftersom att de är levande djur det handlar om så måste ju dessa prioriteras och då får det andra vänta hel enkelt. Det rullar ändå på bra med allt och flera viktiga grejor som ska betas av har nu betats av. Så det tråkiga uttrycket ”det rullar på” fungerar alldeles utmärkt för att beskriva tillvaron.

En av rutinerna som nu är igång är skrap och strö hos djuren. Även om de inte är många inne justs nu, så måste detta rulla. Detta gör nu två gånger i veckan.
Schäffern sköter skrapningen i vanlig ordning.
Det är ett moment som går hyffsat att göra själv även om det går smidigare när man är två.
Även om det är väldigt irriterande när man glömt bort och stänga av lysena framåt på lastmaskinen. När man är själv så räcker det inte att bara blinka med lysena åt lastmaskinen för att de ska stängas av, det sitter ändå ingen där som kan göra det. Den här gången fick kisa bli lösningen istället.
Halm ska bäras fram.
Det ska ströas.
Det är alltid en skön känsla när man ströat och djuren lagt sig till ro för att idissla.
Kvigorna har gjort sig själva en gång mellan boxarna genom att böka sönder balen som legat under grinden. Det är inte hela världen eftersom att det är kvigor på både sidor. Vi får sortera dem sen och då se till att de inte kan blanda sig själva.
Igår drog jag och grävmaskinen iväg på uppdrag.
Det var en väg som skulle räddas efter att timmerbilar rullat på den. Det var lång ifrån perfekta förhållanden, men det blev ändå ett hyffsat resultat till slut….
Nedtrycka spår och ingen avrinning är inte helt optimalt…
Blöt och geggigt, gör att allt ser lite tråkigt ut….
Det hanns även med lite älgjakt. Här är en älg på väg rakt mot mig. Mitten lite till vänster i bild.
Jag identifierade den som en fjoling och vi får endast skjuta kalv så det var inte bara avsaknaden på kullfång här som gjorde att jag inte sköt, den var inte heller lovlig.
En stor del av arbetstiden har på senaste tiden gått ut på att kolla djuren på beten, även om jag fått mycket hjälp av Carro med detta så har jag också fått lägga en stor del av min tid på det.
Det är en trevlig syssla att kolla så alla djur finns och så att de mår bra.
Ett gäng kvigor som denna regniga dag gillar att stå i skydd av en gran.
Fler kor
Nyfikenheten gör en del ganska så närgångna. Helt klart mycket bättre än att de blir skrämda, stressade och far iväg åt andra hållet.
En del kor har gör sig lite höstfina ibland. Den här har utsmyckat sig själv med ett löv på mulen. Färgen matchar öronbrickorna bra så koll på det här med stil det har hon i alla fall.
Vackra färger.
Det har varit gott om vatten uppifrån med senaste tiden. Vi har fått ca 60 mm den här veckan.
Det verkar än så länge inte varit så skadligt för oss utan verkar ha gjort med nytta än skada för grödorna. Det satte fart på vetet med lite vatten.

Sådär ungefär är det nu. En stor fördel nu med att högsäsongen är över är att jag nu kan återgå till lite mer normala arbetstider och faktiskt vara hemma lite mer. Det är väldigt skönt när något av barnen frågar ”Pappa kommer du komma hem när vi somnat och mitt i natten idag?” och jag kan svara ”Nej, inte idag. Idag ska jag försöka komma hem innan ni går och sover”. Detta gör både mig och dem väldigt glada. Så nu kör vi eftersäsong för hela slanten, sen blir det nog snösäsong, försäsong, högsäsong och fullfartssäsong.

Trevlig helg till er alla.

Ni har väl förresten inte missat att det blivit tillökning bland bloggarna här på ATL, Bettina Larsson är ny bloggare. Klicka här för att kommer till hennes blogg