Demokörning såmaskin Horsch Pronto 6DC

I höstas hade vi chansen att få provköra en såmaskin ifrån Swedish Agro utav märket Horsch och modell Pronto 6 DC. Jag tänkte att det nu börjar bli dags att dela med sig lite från det, så här kommer det.

Förord

Vi börjar med att dra av lite förord i vanlig ordning när det kommer ett inlägg om demomaskiner. Detta är faktiskt första gången jag demokör en såmaskin och jag ska vara ärlig på en gång och säga att jag inte har jätte erfarenhet av att köra olika såmaskiner. Jag har sått med ett gäng olika utav Överums Combijetar och några av okänt fabrikat i australien, men inte så mycket mer. Det betyder däremot inte att jag inte är intresserad utav olika sorters såmaskiner, men jag har inte kört dem. Så har som sagt var inte jättekoll på hur andra såmaskiner är att så med och har därför inte jättemycket att jämföra med. Nu har jag ju däremot som sagt var också sått med en Horsch Pronto och här kommer liter om den och avslutningsvis vad jag tyckte om den.

Horsch Pronto

Vill man läsa lite om såmaskinen så finns går det att göra här (klicka här) så får man helt rätt information utan att jag råkar snurra till något. Det vi provkörde en sex meter bredd såmaskin utav kombimodell och den hade möjlighet till samsådd utav gödning och utsäde. Alltså att den kunde lägga gödning tillsammans med utsädet om man så önskade. Hur mycket kunde man styra med hjälp av att ändra spjäll. Vi valde att lägga 60 % av gödningen som traditionell kombisådd och 40% ihop med utsädet. Såmaskinen var utrustade med lite bearbetningsredskap i form utav dubbla rader discar som satt innan gödningsbillarna. Såbillarna satt med ett radavstånd på 15 centimeter vilket jag inte är van vid, jag är van vid dem traditionella 12,5 cm. Maskinen var ISOBUS och lätt att monter.

Jag tänker nu att vi kör lite bilder från demokörningen och såmaskinen så avslutar jag sedan inlägget med lite kommentarer om vad jag tyckte.

Såmaskinen kopplades på våran 724. Det är den traktorn vi sår med idag och det kändes mest representativt att prova med den. 720:in skulle också vara lite i klenaste laget enligt tabellerna. Det visade sig sen att det var klokt att vi inte körde med den, för det kändes i 724:an när man satte ner discarna lite.
Enkelt och smidigt med ISOBUS.
Skärmens vy i körläge. Vid första anblicken tyckte jag att den var lite svår att förstå och plottrig, men det gick fort att komma in i. Skulle jag fått välja nu i efterhand skulle jag haft en extern skärm för att ha såmaskinen i, men när demon ägde rum var det lite stressigt och jag ville bara komma igång. Det hade hursomhelst gjort allt lite tydligare. Vid sådden så använde jag mig utav sektionskontrollen och kärde variabel giva efter styrfil på gödningen. Det var mycket smidigt att få att fungera.
Skivorna på såbillarna satt rakt mot utan offset gentemot varandra vilket ska hindra material från att fastna lika lätta och därför hindra att det föser. Det var också utrustade med ett litet finger i (tror jag) nylon med uppgift att se till så att utsädet hamnade på botten där det skulle.
Såbillen från sidan. Packarhjulet och efterharv satt efter.
Gödsel bill underifrån. En skiva och ett rör utgjorde gödselbillen.
Gödselbill från sidan.
Såmaskinen uppifrån. Först packarhjul följt utav dubbla rader discar snedställda mot varandra sedan kom gödselbillarna och efter dem ytterligare en rad packarhjul och sist såbillarna.
Såbillarna.
Första fyllningen utav maskinen med hjälp utav Charlie Gillerstrand från Swedish Agro. Vid fyllning fälldes såmaskinen ut och sedan hissade man upp ena sidan medans den andra var spärrad med hjälp av en spak. Detta för att man skulle komma åt att komma till såladan från ena sidan som människa och kunna nå den från andra sidan med lastaren. Det krävdes lite lyfthjöd för att nå upp. Två säckar utsäde fick jag i per gång.
För att komma över lyckan krävdes en viss lyfthöjd.
Det var sedan dags att ställa in spjället för hur vi villa ha gödningen. Genom att ändra spjället styrdes hur mycket gödning som gick gödnings – respektive såbillarna.

Det var sedan dags för vridprov som gjordes väldigt enkelt utifrån med hjälp av mobiltelefonen.
Vridprov via app
Sen var det bara att köra på.
Dock så behövdes det göras ett lite stopp för att kolla och justera hur snett såmaskinen gick bakom traktorn. Med gödselbillarna hårt nedtryckta så gick såmaskinen 35 cm åt höger. GPS:en fick alltså ställas in med offset om inte en 70 cm lucka mellan dragen skulle bli på en sidan och dubbelsådd på andra sidan. Alla gödselbillarna var snedställda åt samma håll, så det var nog därför det blev lite extremt snett. Vet man ska tycka är ok, men så fort offseten var korrekt inställd gick det bra.
Körvy
Körvy bakåt.
Utsädesplaceringen och 40% av gödningen ligger här bra placerad. Såbillarna har gjorde ett bra jobb med att skära ner och placera fröna här trotts att det är en hård tilta.

Den gjorde ett bra jobb i tuffa förhållanden. Vi testade en del olika förhållanden, men i regel så sparade vi med flit in på en eller två harvningar framför denna såmaskinen för att testa den lite så som vi skulle kunna tänka oss att köra med den.
I det som inte var plöjt utan bara kultiverat och harvad gjorde den ett jättebra jobb. Det fastnade inte en enda gång i maskinen trott ganska så mycket halmrester.
Bra placering utav fröna även här.
En bra grej var att den var ordentligt utrustade med arbetsbelysning så man såg vad som hände även bakom såmaskinen.
Den var ganska så lång och det gjorde att den inte var helt lätt att svänga runt med på vändtegen, men när man väl kom i i det så gick det bra. Jag körde dock aldrig drag i drag utan tegkörde hela tiden.

Bilder utan text:

Vad tyckte jag då?

Ja, vad tyckte jag då? Det är alltid svårt att endast efter kort användning skapa sig en rättvis bild av något. Jag körde den i två dygn och lyckades då peta ner cirka 100 hektar höstvete så jag fick i alla fall prova den litegrann och spontant så gillar jag den. Det var tyvärr lite bråttom när denna skulle demoköras och mycket som hände runtomkring så det var inte helt optimala förhållanden för demo på det sättet, men vi lyckades nog ändå få ut ganska så mycket utav det. Man skulle kanske velat testat och fixat lite mer än vad man gjorde, men det jag hann testa gillade jag. Såmaskinen gjorde sitt jobb och placerade fröna och gödningen där de skulle vara. Utmatningsmängden stämde väldigt bra, man skulle nog nästan kunna säga att den stämde exakt. Kort och gott så sådde den alltså det den skulle där den skulle. Det ska bli spännande att följa detta och se utvecklingen på vetet som såddes. På ett fält sådde vi både med denna och våran gamla och kommer följa upp det under året. Vad jag anser så hade såmaskinen det jag tänker att den modern såmaskin ska ha och det fungerade som det skulle. Jag har som sagt var inte så mycket andra moderna såmaskiner att jämföra med, men med mina ögon just nu så är detta en intressant såmaskin…