Återblick på 2024, nästa del

Här kommer nu fortsättningen på min återblick på 2024. Den bli inte heltäckande, men lite innehåll finns det i alla fall. Den har också blivit lite försenad mot vad jag planerat, men så kan det gå ibland..

Juni

Juni fortsatte där maj slutade och inleddes med en hel del gräskörning i strålande skördeväder. Vi lyckades i början av juni skörda en stor del av vårat egna foder under helt perfekta förhållanden och fick ett foder precis som vi vill ha. Det var en bra skörd både kvalitet- och kvantitetsmässigt.. Det nya arrendet vi tillträde krävde en del underhåll av staket innan vi kunde släppa djur där och det sysselsatte oss stor del av juni. Slakttjurarna åkte iväg på slakt och i och med det fick vi helt tomma stallar i slutet av månaden. Vi fick tag på en ny baltransportör efter att våran förra slutat köra balar och det blev succé med bra service. Vi började leverera en del vete och då valde en transportör att ge upp vilket kunde lagas snabbt med hjälp av Hasse. I juni så skiftade den torra försommaren och blev lite blötare och under juni månad fick vi 74 mm regn i ganska så trevlig utspridning. I slutet av juni när grödorna utvecklats så pass att axen var framme började vi tvivla lite på om vi verkligen låg på rätt nivå med gödslingen, eller om vi låg i underkant. Efter mycket om och men kom vi fram till att bestånden inte var tillräckligt bra för mer kväve. Kornet gick i ax i slutet av månaden.

Juni inleddes i gräskörningens tecken.
Här hittade vi en lucka mellan kundkörningar och kunde skörda en del av vårat egna foder.
Fina dagar i början av juni
Växtskyddet rullade vidare.
Mer gräs åt kund
default
I början av juni tittade vetets ax fram
Nya baltransportören.
Den ständiga kollen av kvävestatus i höstvetet pågick hela juni.
Fyra rutor med olika kvävenivåer i. Dessa brukar vara väldigt bra för att bedöma gödsling, både för att planera och följa upp.
Leverans av vete innebar att silosarna tömdes.
Hasse rycker in och hjälper oss byta axel i botten på en transportör.
Kornet i början av månaden.
Djur på både för dem och för oss nya marker.
Vete i mitten av månaden.
Fler djur på bete.
Mer gräs.
En sita koll på nollrutorna i samband med att flaggorna togs bort.
För att kolla så vi låg rätt med kvävet tog vi fram denna ej digitala, men högst fungerande metod. Kvävestickorna. Vi kom dock fram till att vi var lite sena på bollen och att vetet kommit för långt för att mäta.
Mer staket att fixa.
Tjurar på väg till Linköping
Vi tömde plattan på gödsel
och gödslade ut alla bäddarna.

 

och dyngan hamnade där den skulle spridas till hösten.
Kornet i slutet av Juni.

Juli

Juli blev en kall och blöt månad, 148 mm regn och väldigt få dagar som var varmare än 25 grader. Dåligt väder för semesterfirande, men bra väder för grödorna och detta räddade nog helt klart en del volym utav skörden. Vi hade tunna bestånd med få skott och behövde därför full matning på de skott som fanns, brådmognad hade varit katastrof. Så tack för att det inte blev semesterväder! Trotts att det inte var semesterväder så firade vi ändå semester och vi lyckades både sola och bada då. Vi fick besök i en vecka från Australien från en gård vi jobbat på där, det var riktigt trevligt! Sista delen av månaden gick åt föra att göra i ordning allt inför skörd och mitt i allt där köpte vi en (för oss) ny tröska för att gardera oss för kommande skörd. Vetet mognade snabbt i slutet av månaden och då kom vi igång med både halmpressning och tröskning, se blev det full fart med skördande.

För att vara förbereda inför skörden tvättades och servades tröskan upp i början av månaden.
Service i god tid för att kunna följa upp brister.
Efter en tid med vikarie som lastmaskin kom till slut en slutlig lösning med en ny lastmaskin av samma sort som vi hade på verkstad. Här provas den i regniga juli
Regnet fick den höga rapsen att lägga sig i början av juli..
Jamie från Australien kollar in lite svenskt vete.
Han hade även samtidigt koll på när hans son sådde kikärter på andra sidan jorden vi JDlink.
Koflytter mellan beten flöt på.
Min första kontakt med en magnetborrmaskin skedde i juli.
Semesterfamilj.
Hö och gräs
Städning och service av spannmålsanläggningen.
Det innehöll i år bland annat ett större ingrepp i gropen med transportören där.
Hasse kom tillbaka för att hjälpa till med servicen.

 

Vetet mognade på i slutet av månaden.

Även rapsen började skifta färg.
Sist vete lämnade oss straxt innan det var dags att fylla på igen.
Till slit var anläggningen helt redo för skörd.
Thobias som skulle rycka in som hjälpande hand under skörd och sådd firade sista dagen innan det drog igång med att bryta handleden lite rejält. Det hindrade honom dock inte från att jobba, fast vissa moment fick han lite extra stöd i..
Valtran redo för att ta sig an åkerkanter.
I slutet av juli drog tröskningen av vete igång.

Halmpressningen var igång i slutet av månaden och det visade sig vara ett år med gott om halm.

Augusti

Så kom augusti och våran mest intensiva månad på året och detta året var absolut inget undantag. Allt rullade på för fullt kan man nog säga och vi hade en väldigt bra skördemånad med bra skördeväder. Vi fick in vetet i tid för att hålla kvaliteten och vi lyckades bärga all den halm vi ville. Något som var lite nytt för i år var att vi hade mer gräskörning under augusti än vad vi brukar, både åt oss och själva och kunder, men det fungerade väldigt bra. En annan grej som var ny var att vi hade mer halmpressning ute hos kunder, men det fungerade också bra. Bland annat för att vi köpt högre kapacitet på tröskningen genom den större tröskan. Rapsen blev tröskad i slutet av månaden. Gällande skördenivåer så var vetet som väntat straxt under normalskörd och höstrapsen gav en bra skörd. Rapssådden led lite av torra förhållanden, men tog sig bra. Augusti innehöll en det småstrul, men överlag var det en väldigt trevlig augusti. I slutet av månaden var vi igång med förberedelserna inför sådden.

Augusti inleddes med gyllengul halm.
och tjocka halmsträngar ute hos kund.
Vete tröskningen fortsatte, här innan våran nya tröska anlände.
Kärra på väg ut för att hämta mer vete.
Bra snurr in med vete.
Vi fick även börja fylla på våra egna halmlager i början av augusti.
Hemmahalm.
Släp som väntar på att plockas upp.
Det blev många renblåsningar av pressen i höstas.
Flisningen för att kunna driva torken.
Till slut kom den för oss ny tröskan. Innan den fick tillträde till våra fält så la vi en och en halv långa dagar med att blåsa rent den för att minimera risken för att få nya ogräs.
Nya tröskan redo för att prova lite vete.
Igång.
Bra fart från början.
41 fot istället för 25 fot tar helt klart lite mer per drag.

Det satte viss press på mottagningen, men det räknade vi med och lastmaskinen fick stå redo för att hjälpa till. Vi behövde dock aldrig stanna för att gropen inte hann med vilket var väldigt skönt.
Ett av få regnavbrott i augusti.
Som vanligt tröskade tröskade vi varje dag som om det vore den sista det gick…

Vete i toppbrödkvalitet.

Några nätter blev det…
Kantklippningen igång innan rapssådd.
Gödning innan rapssådden.
Mer kantklipp
Rapssådden kom igång i bra tid.
och pågick traditionsenligt genom en hel natt…
Rapssåden blev försenad några timmar på grund av en axel som gick av…
Vi var i valet och kvalet om vi skulle välta rapsen efter sådd, men kom fram till att göra det. Senare visade det sig vara skillnaden som gjorde att vi inte behövde köra upp den.
Bifogar direkt en bild på den ruta som inte vältades. Bilden är tagen i december. Hade vi inte vältat hade rapsen varit gles och troligtvis hade det nu växt vete här istället.
De frön som vill gro kom igång ganska så snabbt.
Avbrott i skördandet av vete med lite grösskörd.
Rapsströsk i mitten av månaden.
Mer halm in..
Det fyllde på med gul fin halm i lagret

Detta året bjöd på väldigt fin och gul halm.
Skitspridning på avdödad vall inför sådd av höstkorn.
Traktorhaveri…
Fortsättning på traktorhaveriet några timmar senare. Då hade traktorhaveriet växt till ett större haveri….
Fältvård.

Plöjningen var igång i slutet av augusti.
Mer dynga skulle ut.

Gräskörning hemmavid.
Rapsen i slutet av månaden.
Gödningsspridning utav sista delen av kvävet efter att vi beslutat att rapsen tagit sig.
Mer gräs

Rapsplanta i slutet av augusti.

September

September börjades med att avsluta tröskningen för våran del genom att köra av våra tio hektar vårkorn. Det gav inte särskilt bra, men ändå ok för att vara vårsäd och detta år. Det spädde dock på våran övertygelse om att försöka undvika vårsäd… Med väl allt skördat så fick vi ett tydligt fokus på att så och som vanligt var planen att så allt vi kunde med höstsäd, vilket vi också gjorde. I början av sådden var det torrt och hårt vilket var en utmaning. Det var svårt att få bra bruk och det gick tungt att plöja. Det ändrades när det kom ett regn på straxt under 30 mm och allt mjukade upp. Höstbruket flöt på bra och vi lyckades så det vi ville innan de stora regnen i september kom. Det kom ytterligare 130 mm i slutet av månaden. 22 september var vi färdiga med sådden och för första gången någonsin (tror jag) skedde det i dagsljus… I slutet av månaden tog vi in kalvarna för att kunna börja mata på dem. Det var till slut en bra september, men vi slet ganska så hårt för att kunna få ner så mycket vi kunde i tid. Det blev många sömnlösa nätter, men som verkar ha gett bra resultat för höstvetet ser nu väldigt fint ut.

Kornet var redo att tröska i början av september
Finalen av denna tröksäsongen.
Våra tio hektar korn gick ganska så fort att skörda.
Det dammade efter plogen i början av månaden.
Sådden av höstkorn betades av så tidigt vi kunde. Det var lite brist på utsäde som fick bestämma såtidpunkten för detta.
Till slut kom det så vi kunde så, men från en annan leverantör än planerat..
Sådden igång.
724:an fortsatte med att haverera vidare under hösten…
Det innebar en del omplannering och vi tappade någon dag i sådden när vi fick låna traktorer från andra sysslor..
Sådd i ganska så torrt och hårt bruk.
När regnet kom så fokuserade vi på att plöja för att komma undan framför såmaskinen. Vi var dels ikapp med sådden och dels var det för blött för att så, så detta kändes rätt.
Vi hade två plogar igång då.
Varav sexan fick gå dygnet runt på skift under några dagar.
Tankning och service i fältkant inför en natts arbete.
Rapsen grönskade.
Hårt bruk efter vårkornet.
Sådden kom sedan igång för fullt efter regnet.
Då blev det helt klart bättre förhållanden.
Horsch på demo.

Många dygn blev det i såmaskinen för mig…
och mycket hårt arbete runtomkring…

 

Här började det kännas skönt att vi valt att välta rapsen,
Vete som grott.
22 september blev vi i dagsljus färdigsådda. I god tid innan prognostiserat regn.
Kalvintagning igång.
Första djuren inne för hösten..
Höstvete i slutet av september.
Tjurarna började få lite växamat i september.
En kall morgon i slutet av september passade vi på att köra fram lite balar från avlägsen fältkant till nära fältkant.
Där tog lastbilen över.

Oktober

Oktober är sista månaden jag tänker ha med här i min återblick. Det blir så långt inlägg annars och det är väl dags att börja fokusera framåt.. Sedan så var det ju inte så länge sedan det var november och december, så de månaderna kommer man kanske ihåg ändå… Oktober var hursomhelst en väldigt fin månad som gav höstgrödorna bra chans att växa på sig. Detta ihop med att vi lyckades så under bra förhållanden har nu gjort att vi har väldigt fina höstgrödor. Annars var oktober en månad där vi drog ner på tempot och den äldre generationen och jag och min familj turades om att vara på semester. I slutet av oktober tog vi in alla djur.

Oktober började med att avsluta grässäsongnen med att köra åt kund.
Några fina dagar för att köra gräs.

Sedan kunde pressen vinterkonserveras med torr halm.
Kokoll i grå oktober.
Grävning lagom när regnet började i oktober.
Oktober bjöd snabbt på några kalla morgnar
Slutet av oktober spenderade jag och min familj med att kalla detta för hem ett tag.

 

Höstvetet trivdes bra under oktober.

Intagna djur.
Jag tycker inte att djuren verkar helt missnöjda med att få komma in..

 

Så detta var sista delen av den återblick jag tänkte göra på 2024. Det innehöll ju massor med mer, men jag har försökt plock ut russinen ur kakan. Nu lägger vi detta ”ok” år bakom oss och satsar helt på ”toppenåret” 2025!!