Välten har börjat rulla i vetet

Vi hade egentligen tagit ett beslut att vi inte skulle välta vetet i år, men igår började ändå välten rulla på vetet. Det är väl bara att konstatera att man aldrig är sämre än att man kan ändra sig…  Vi anpassar oss helt enkelt efter året och förutsättningarna och det tror jag är ett sunt beteende…

Vi skulle välta vetet…

Nej, precis som jag skriver så skulle vi inte välta höstvetet i år. Anledningen är att vi tycker och tror att våran tunga riskerar att skada vetet och eventuellt skada det mer än vad vältningen gör nytta. Huvudorsaken till att vi brukar välta vårat höstvete är för att bli trycka ner sten och kunna plocka dem som som inte trycks ner. Eftersom att stenen normalt är orsaken till att vi vältar så tänkte vi år istället helt enkelt plocka sten utan välten inblandad. Detta med skaderisken på vetet brukar dock hänga ihop med att vetefälten ibland torkar upp lite sent och att när vi väl kan ge oss ut på dem med välten så har vetet kommit in i begynnande stråskjutning eller är väldigt nära. Då är det som sagt var på gränsen om man verkligen ska välta eller inte, och istället för att sitta och vara oroliga över om vi sänker skörden eller inte, så tänkte vi ställa in vältningen i år.

De senaste åren har det tagit ett tag innan fälten har torkat upp så pass att de går att välta. Detta är 9 april förra året.
När det sen väl har torkat upp så har vetet kommit för långt för att trycka till. Bild från 20 april förra året när det äntligen började torka upp, men det var inte riktigt tillräckligt bra då. 

 

Da hade axanlagen börjat krypa uppåt.
Dessa vil vi verkligen inte skada, det är ju där skörden sitter. Dock så tror jag att risken för en direkt träff som lyckas skada detta är ganska så liten, men jag tror att resten av veteplantan tar lite för mycket stryk.

Vad fick oss att ändra oss?

I år så är det dock annorlunda, vi är nu i mars och jag har aldrig varit med om så här torr mars. Fälten börjar bli väldigt torra och vetet har inte kommit så långt, så därför tycker vi att vi kan välta. Denna gången så vältar vi dock inte enbart för stenarnas skull utan dammar av den gamla teorin om att vi trycker till jorden lite samtidigt som vi river i ytan för att skapa avdunstning skydd och bevara fukt i marken nu när värmen verkar komma. Dessutom så räknar vi med en liten myllningseffekt på den gödning vi nu har kört ut. Detta är teorier som kan har varierad effekt, men en stor del av våran vardag går ju ut på att översätta teorier till praktik. Den här gången tror vi på detta så nu vältar vi det vi kan och tycker är lämpligt.

I år är det inte alls likadant som förra året. Här är en bild från igår och torrt beskriver nog statusen ganska så bra.
Vetet har inte alls kommit särskilt långt heller. Det är varken mycket massa på plantorna eller synliga axanlag, så det känns som att risken att skada vetet är väldigt liten. Vi ser fler fördelar än nackdelar med att nu välta. Vi har dessutom få kalla nätter vilket vi inte vill ha i samband med vältningen.
Välten fick alltså börja rulla igår.
Detta dammade till och med om välten.
Den rullade bra på det torra underlaget.

Några bilder som får rapportera annat:

Vi har nu gödslat höstvetet och höstkornet med kalium, allt efter styrfil. Här görs den i markkartering.se
In i traktorn.
Ut på fälten.
Några av kvävenollrutorna har nu börjat synas tydligt i verkligheten. Syns denna även på bild?
En annan kvävenollruta som också syns tydligt i verkligheten.
En annan ruta som inte är så rolig att kolla på är denna… Det skulle vara betydligt roligare om det så likadant ut utanför buren som innanför…
Dagen avslutades idag med att kolla på rapsen för att planera nästa steg där. Det är nog att snart ge sig ut med sista delen av kvävegivan, men vi får se…

 

Jahapp så kan det vara, ibland får man riva upp sina egna beslut. Jag tror dock att det är väldigt sunt att man kan anpassa sig efter förhållanden och förutsättningar. Jag inbillar mig att det kan vara en liten faktor som på sikt kan bidra till framgång….