Nu är huvudgivan kväve på plats på höstgrödorna

2 april och vi har nu redan avslutat den fjärde rundan växtnäring på våra höstsådda fält. I och med det har vi nu lagt ut det vi kallar för huvudgivan kväve. Det är tidigt om man kollar kalendern, men kollar man väderprognosen så är torrt rätt ord så därför ser vi ingen anledning att vänta.

Strategi för en torr tid

Efter att förra veckan ha kört ut det vi antar är sista kvävesvängen på höstrapsen så fortsatte vi direkt med höstvetet. Detta är inte helt efter våran normala strategi då vi gärna väntar in ett tag i april med sista delen av huvudgivan.., men det är som sagt var torrt och det verkar inte bli så mycket blötare i april. Det som talar emot att lägga så hög giva så här tidigt är just om det kommer ett väldigt skyfall till vårregn som tar med sig kvävet ut i vattendrag och som jag brukar tjata om så är risken för försommartorka större i vårat område. Kollar man på något slags snitt för april här så ska det vara 40 mm regn fördelat på sju regndagar enligt vad jag kan hitta. Det är ju inte heller några jättemängder och det krävs mer än det regnet för att skölja bort det kväve vi nu kört. Däremot så måste det till lite fukt för att se till att kvävet vi kört kommer växterna till godo. Ibland smyger de in några millimeter i prognosen och ifall de skulle dyka upp i verkligheten så ligger nu kvävet där redo att bli växtanpassat. Vi har också historiskt sett att det inte alltid krävs ett regn för att en del kväve ska bli tillgängligt. Nattfrost och annan nattfukt kan bidra en del. Svårt att veta nu när det redan är torrt, men inte omöjligt att det gör viss nytta. Att någon slags nederbörd kommer och ser till att detta kväve gör nytta innan det är försent tror jag nog kommer hända i alla fall…

I och med den här gödslingsrundan har vi nu den mesta av årets gödsling i backspegeln.
Torr jord, men blöta veteplantor

Vad har vi nu kört då?

I både höstvetet och höstkornet ser det än så länge ut så här gällande kväve:

70 kg N/ha i form av NS 27-4

21 kg N/ha i form av NS 21-24 (amoniumsulfat)

60 kg N/ha i form av NS 27-4

Detta är lika med 151 kg N/ha.

151 kg N/ha är det vi kallar för våran huvudgiva och det vi anser är grundbehovet. Räknar vi på att brödvete behöver 25 k N/ha per ton i avkastning så har vi nu gödslat för 6 ton vete i skörd och det har vi inte varit under de senaste åren, inte ens 2018 som var ett riktigt torrår. Därför så känner vi oss ganska så trygga med att lägga oss på den nivån till att börja med. Vi har mer kväve i form av Kalksalpeter sedan för att komplettera med beroende på hur året blir och hur mycket kväve marken levererar i år. Nu ska det bli spännande att följa året, än så länge så ser grödorna väldigt bra ut..

 

Nu ligger där kvävet och väntar på att få göra nytta sen när det är dags.
hoppas de dyra små kornen kan få bidra till en hög skörd.