Tomt på djur och ytterligare hagar redo

I torsdags var slaktbilen här och hämtade den sista omgången tjurar för i år, vilket nu gör att vi har helt tomt på djur inne. Även om de inte var så tidskrävande så är det väldigt skönt. Fortsatt på djurtemat så har vi nu lyckats få ihop ytterligare två hagar på vårat nya arrende. Det kändes lite mer tidskrävande, men också väldigt skönt.

Slakt

Så var det som sagt var dags att skicka iväg de sista slakttjurarna på slakt. Jag vet inte om man kan kalla det för slatten som nu åkte iväg, men det var i alla fall de som inte platsat vid tidigare leveranser och behövt mer tid på sig för att växa. Så lite utav ett slattlass var det nog i alla fall. Vårat mål är ju egentligen att det ska vara tomt på djur inne till midsommar och eftersom att det bara är tjurarna vi har kvar inne så här års, så hänger ju det på om de är ivägskickade eller inte. Nu i år var de inte det, de skulle egentligen ha åkte tidigare, men slakteriet bokade om dem. Så kan det vara och de fick gå kvar tills efter midsommar helt enkelt. Det gör egentligen inte så mycket eftersom att de är väldigt lätt- och snabbsköta när det inte är så många. Det som däremot är det negativa är att så länge inte tjuren är slaktat finns risken att något händer på vägen. Därför är det ju väldigt bra att få iväg dem när de är redo, så man sliper risken att något händer. Ju längre de står kvar desto större blir förlusten om något händer, att den dör eller gör sig illa. Nu gick det ändå bra och 17 tjurar kunde skickas iväg till slakteriet i Linköping. Snittvikten på dessa blev lite lägre än vad vi hoppats på, men vi hade några som vi visste skulle dra ner den. 333 kg blev snittet på slaktvikten. Då vägde den lättaste 223 kg, den tyngsta 375 kg och medianen var 354 kg. Som vanligt går det att trolla runt mycket med siffror. Nu är det i alla fall gjort och det är tomt på djur inne och lite mindre tomt på kontot.

Torsdagsmorgon och förberedelserna för att skicka sista tjurarna är igång.
Som vanligt säker lastning av säkra chaufförer.
Lastat och klart på några minuter.
NU ser det ut så här, tomt på djur, men en liten Schäffer har hittat dit.

Fler hagar är redo

Vi har ju som sagt var lite mer mark i år och där ingår en hel del betesmark. Vi har redan satt fart på några hagar där som det nu går djur i, men vi har fortfarande hagar kvar att göra i ordning. Två hagar har varit helt klara, men igår och idag så satte jag och Janne fart på två till. I alla fall med staket och el. Kvar är vatten, men det är skönt att få ordning på staketet och kunna sätta på lite ström så fort som möjligt. Det säger åt de vilda djuren att hålla sig undan och lära sig att nu är det el på staketet. Det brukar kunna minska skadegörelsen senare när det går djur där och det är viktigare att et är helt. Man kan nog lite milt säga att det är lite mer lagning av detta staket än vad vi är vana vid och att det därför tar lite längre tid än vi är vana vid, men det går framåt och bra blir det till slut. Nu har vi som sagt var hunnit över två hagar till och det gör att det bara är två hagar kvar att göra, frågan är bara om vi sparat det värsta till sist eller inte.. Hursomhelst så kämpar vi på med detta så fort vi får tid, vilket inte är alltid. Det är ganska så mycket annat som ska göras också och vi är inte direkt överbemannade just för tillfället. Nu hoppas vi att dessa hagar får fortsätta att vara hela både till och under tiden det är djur i dem.

Underhåll av staket vi inte jobbat med förut.
Det inkluderade bland annat nystängsling i vass.
Frågan är alltid hur långt man ska gå… Skulle rätt svar varit ”tills man ser kyrktornet i Floda” hade det räckt med så här långt. Ser ni det?
”Hit men inte längre” sa markförhållanden en lite stund senare.
En gata, inte lika fin som vattenfalls och inte lika ströminnehållande, men ändå en gata med ström i (inte på bilden, men nu).
Mer staket på torra land. Mycket ekstolpar är det
Naturlig energi
Finalen på hage nummer två för denna gången.
Resultatet i stolpar som byttes ut. Det blir några stycken på en dag.
Ibland var vi iakttagna av de som senare ska flytta in i hagarna.

Avslutande ord.

Vi tackar våran lyckliga stjärna för att vi inte fick det regn som igår var i prognosen. Istället för 67 mm så har vi idag fått 13,25, helt klart trevligare. Hoppas att ingen annan fick alltför mycket och hårt regn, men det verkar det som att vissa fick..

Regn, men mer lagom än för mycket måste jag nog säga.

 

 

Kan också konstatera att det gått fort mer vårgrödorna nu senaste veckan. Kornet har nu börjat axa.