Den mesta halmen är under tak

Idag har det varit en halmkörardag här på gården. Att få in våran egna halm under tak har varit i fokus. Det har flutit på bra och vi har nu lyckats få in 90 % av våran halm under tak.

Halmen

Förra veckan någon gång gick vi i mål med halmpressningen och nu är det bara momentet att köra in den kvar så kan vi dra ett streck över halmen. I år har vi pressat 1 850 balar åt oss själva vilket gott och väl ska täcka vårat årsbehov av halm. All halm vi pressat i år har varit av kanonkvalitet, gul, fin och torr. Perfekt, särskilt när man jämför med förra årets katastrofhalm. Nu ska bara all halm in under tak så kan vi se oss som klara med årets halmbärgning. Vi har kört in lite halm då och då när vi haft tid, men idag så fick vi till en hel dag i halmkörningens tecken. Vi var två som skötte lastning och lossning samt en som körde balsläpet. Det är så effektiva vi kan bli med den maskinpark vi har. Har inte riktig koll på hur många balar vi körde in idag, men jag vet att vi nu endast har 185 balar kvar att köra in. Vi har alltså nu totalt fått in 90% av halmen. Imorgon åker de sista 10 % in.

Innan vi kunde sätta fart med körningen så behövde allt få sig lite service.
 PÅ väg för att lasta halm. Precis som tv-kockarna hade vi förberett lite och ställt ihop balarna i 3×3- Det skyndar på lastningen avsevärt. Lastmaskinen var inte alltid ute och lastade, bara när det passade bra. 
Väntan på släpet ska rulla i rätt position
Lastas
Mer att lasta
Fullt lass
Ballagret vid dagens start.
514 och Christin lastar. 

 

 

Någon gång lastade både jag och Christin.
Lite senare under dagen. 
från annat håll
Ett annat fack vi fyllde med halm.
Släpet som kördes av Thobias rullar in.
Avlastning
För att släpet skulle komma iväg så fort som möjligt så kastade jag bara av balarna snabbt utan att trav in dem. På så sätt kunde släpet som var dagens begränsande faktor rulla så mycket som möjligt och stå så lite som möjligt. 
 Jag kunde sedan i lugn och ro stapla in balarna medans släpet var och hämtade fler.
Skönt att ha en riktigt smidig maskin. 
Ytterligare lite senare. Fler balar under tak. 
Till slut var dagen till ända och detta ballager nästan fullt. Imorgon börjar vi fylla ett annat lager.

Så var det med den dagen. Det är otroligt skönt att snart kunna bocka av detta med halmen och att all halm är av toppkvalitet. Det är inte ofta all halm kan köras in i detta fina skick.